Syna nemeckého exprezidenta dobodal 57-ročný Nemec

Mužom, ktorý v utorok večer počas lekárskej prednášky v Berlíne dobodal 59-ročného primára Fritza Weizsäckera, syna nemeckého exprezidenta Richarda von Weizsäckera, je 57-ročný Nemec zo spolkovej krajiny Porýnie-Falcko. Podľa agentúry DPA to dnes oznámila polícia. Útočnou zbraňou bol nôž. Ďalšie podrobnosti k totožnosti zadržaného útočníka či motívu jeho činu polícia zatiaľ neuviedla. Páchateľa dnes predviedli pred väzobného sudcu, ktorý rozhodne o tom, či muž pôjde do vyšetrovacej väzby alebo do psychiatrického zariadenia.

20.11.2019 16:21
Richard von Weizsäcker Foto: ,
Zavraždený lekár Fritz von Weizsäcker bol synom exprezidenta Richarda von Weizsäckera (na archívnej snímke).
debata (1)

Útočník, ktorý vybehol z obecenstva, zabil šéfa interného oddelenia kliniky Schlosspark v berlínskej štvrti Charlottenburg krátko pred 19:00 SEČ na verejnej prednáške. Von Weizsäcker bol na mieste mŕtvy. Polícia uviedla, že páchateľ u nej doteraz nemal žiadne záznamy.

Berlínska polícia dnes potvrdila informácie médií, že útočník pochádza z Porýnia-Falcka na západe Nemecka, kde má trvalé bydlisko. V Berlíne nemá žiadne. Policajná hovorkyňa dnes televízii n-tv povedala, že muž nebol pacientom kliniky, kde sa čin odohral.

Policajt v civile, ktorý bol náhodou na prednáške, sa snažil páchateľa zadržať a bol vážne zranený. Útočníka nakoniec premohlo niekoľko ďalších poslucháčov prednášky a krátko potom ho odovzdali polícii. Zraneného policajta dnes operovali a je mimo ohrozenia života.

Podľa nemeckých médií von Weizsäcker prednášal na tému steatózy (stukovatenie) pečene. Na akciu prišlo asi dvadsať ľudí. Klinika podobné prednášky pre laickú verejnosť usporadúva pravidelne.

Polícia pracuje s viacerými variantmi

Vyšetrovanie sa podľa policajnej hovorkyne zameriava na najrôznejšie varianty. Polícia dnes mala v pláne vypočuť okrem iného rodinu obete a pýtať sa, či sa Fritzovi von Weizsäckerovi niekto vyhrážal.

Zavraždený lekár mal za sebou dlhú kariéru. Pôsobil vo Freiburgu, Bostone a Zürichu a primárom oddelenia internej medicíny na klinike Schlosspark bol od roku 2005. Fritz von Weizssäcker bol jedným zo štyroch detí niekdajšieho primátora západného Berlína a neskoršieho šiesteho prezidenta Spolkovej republiky Nemecko Richarda von Weizsäckera, ktorý stál na čele štátu v rokoch 1984 až 1994. Bývalý prezident zomrel v roku 2015.

Sústrasť pozostalým dnes vyjadrila okrem iného kancelárka Angela Merkelová. „Je to strašná rana pre rodinu von Weizsäckerovcov a sústrasť spolkovej kancelárky, a iste aj všetkých členov spolkovej vlády, patrí vdove a celej rodine,“ povedal hovorca vlády Steffen Seibert.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dobodanie #Richard von Weizsäcker #Fritz Weizsäcker