Malta ako Slovensko. Chce odchod premiéra

Zatkli ho, keď na svojej luxusnej jachte na úsvite opúšťal Maltu. Maltská polícia prinútila jachtu vrátiť sa späť a známeho oligarchu Yorgena Fenecha vzala do väzby. Stalo sa tak pár dní po tom, čo podozrivý sprostredkovateľ vraždy novinárky Daphne Caruanovej Galiziovej ponúkol polícii spoluprácu pri odhalení objednávateľa výmenou za udelenie milosti. Vyšetrovanie vraždy sa však nekončí. Fenecha vo štvrtok večer prepustili na kauciu, v piatok ho však znova zatkli a polícia má teraz tri mesiace na to, aby získala dosť dôkazov na vznesenie obvinenia.

22.11.2019 17:36
debata (7)
Stovky ľudí vo Vallette žiadali po zatknutí... Foto: Reuters, GUGLIELMO MANGIAPANE
malta Stovky ľudí vo Vallette žiadali po zatknutí oligarchu Yorgena Fenecha odstúpenie maltského premiéra Josepha Muscata.

Malta sa búri. Vražda investigatívnej novinárky podobne ako na Slovensku vražda novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice od začiatku vyvoláva podozrenie, že súvisí s politickou korupciou a s mafiánskymi praktikami. Caruanová Galiziová krátko pred smrťou písala o Fenechových obchodných prepojeniach cez panamskú schránku na ľudí z okolia premiéra Josepha Muscata – šéfa jeho kancelárie Keitha Schembriho a ministra pre turizmus Konrada Mizziho.

Malťania po zatknutí Fenecha opäť vyšli do ulíc a žiadali odchod premiéra Josepha Muscata. Stovky ľudí protestovali v stredu večer v centre Valletty. Keď blokovali auto ministra spravodlivosti Owena Bonniciho, kričali: Spravodlivosť, Mafia či Hanba vám.

Opozícia žiada predčasné voľby. „Musíme teraz žiadať rezignáciu premiéra, musí prevziať zodpovednosť,“ vyhlásil pre portál Malta Independent šéf opozičnej Nacionalistickej strany Mark Anthony Sammut. Poukázal pritom aj na príklad Slovenska. Podľa neho, ak by premiér hneď po vydaní článku Caruanovej Galiziovej odvolal podozrivých ľudí zo svojho okolia, novinárka by možno ešte žila.

Pomalé vyšetrovanie vraždy, ktorá sa stala štyri mesiace pred vraždou slovenského novinára, vyvolávala v Európe pochybnosti o nezávislosti polície a justície na Malte. Od zatknutia troch mužov v decembri 2017, obvinených z nastraženia bomby v aute novinárky, vyšetrovanie stagnovalo.

Posun nastal až tento týždeň. Polícia v spolupráci s Interpolom pri operácii zameranej na pranie špinavých peňazí zadržala taxikára, ktorý bol podľa všetkého spojkou medzi objednávateľom a páchateľmi vraždy. Ten je ochotný spolupracovať pri vyšetrovaní, z obavy o svoju bezpečnosť vo väzení však žiada prezidentskú milosť. Pár hodín po tom, čo táto informácia vyšla najavo a premiér vyhlásil, že milosť dostane, ak podozrivý bude svedčiť na súde a jeho svedectvo bude viesť k usvedčeniu strojcu vraždy, polícia zatkla aj oligarchu Fenecha, keď sa jeho jachta pokúsila odplávať z maltských vôd.

Muža, ktorý je ochotný spolupracovať, včera ráno previezli do nemocnice, podľa premiéra jeho stav nie je vážny. Obvinenie proti Fenechovi zatiaľ nebolo vznesené. Vyšetrovatelia v spolupráci s Europolom dnes prehľadávali jeho jachtu. Fenech zatiaľ nemôže opustiť krajinu, polícia ho vypočúvala aj dnes.

Majetok Fenechovej rodiny sa odhaduje na niekoľko stoviek miliónov eur. Vlastní podiely v hoteloch, nočných kluboch, kasíne, v energetickom a lodnom priemysle. Fenech je vlastníkom kontroverznej dubajskej spoločnosti, prepojenej na tajné panamské účty šéfa kancelárie premiéra Schembriho a terajšieho ministra turizmu Mizziho. V roku 2013, keď bol Mizzi ministrom energetiky, Fenech získal jednu z najväčších štátnych zákaziek v krajine na vybudovanie plynovej elektrárne. Galiziovej synovia ukazujú práve na Schembriho a Mizziho, ktorí mohli na úplatkoch cez Fenechovu firmu dostať milióny eur – žiadajú ich odstúpenie a vyšetrovanie.

„Myslíme si, že je to on. Vláda pochopila, že celý svet sa stále zaujíma o tento prípad a nemôže sa viac skrývať,“ povedal po správe o zatknutí Fenecha bloger Manuel Delia, ktorý spolu s dvoma ďalšími novinármi vydal knihu Vražda v Malta Express – Kto zabil Daphne Caruanovú Galiziovú?. Píše o vládnej korupcii, praní špinavých peňazí a mafii na tomto ostrove, najmenšom štáte EÚ.

„Fenechovo zatknutie musí mať politické dôsledky,“ citoval portál Deutsche Welle europoslanca Svena Giegolda, ktorý ako člen delegácie vyzýval na Malte na dôsledné vyšetrenie vraždy. Dvaja muži z okolia premiéra by podľa neho mali odstúpiť a maltská justícia ukázať, či je skutočne nezávislá.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Malta #vražda novinára