Bývalý agent CIA dostal za špionáž v prospech Číny 19 rokov väzenia

Na 19 rokov väzenia bol v piatok odsúdený bývalý agent americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) Jerry Chun Shing Lee, ktorý sa v máji tohto roku priznal k špionáži v prospech Číny. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na prokuratúru.

23.11.2019 14:46
debata (29)

Lee, ktorý sa narodil v Hongkongu a americké občianstvo získal až neskôr, pracoval pre CIA v rokoch 1994 až 2007, v spojení s čínskymi agentmi bol od roku 2010. Podľa prokuratúry dostal Lee počas troch rokov od Číny viac než 840 000 dolárov výmenou za vyzradenie mien informátorov a špionážnych techník CIA.

Na nedatovanej archívnej snímke bývalý agent... Foto: SITA/AP, Alexandria Sheriff's Office
CIA / špión / agent / Na nedatovanej archívnej snímke bývalý agent CIA Jerry Chun Shing Lee

Päťdesiatpäťročný Lee sa priznal k sprisahaniu za účelom zhromažďovať a odovzdávať tajné informácie zástupcom cudzích vlád. Obhajca odsúdeného ale poukazoval na to, že prokuratúra nepredložila žiadne dôkazy, že Lee skutočne nejaké tajné informácie Číňanom odovzdal a že 840 000 dolárov v hotovosti, ktoré si uložil na účet, skutočne pochádzalo od čínskych úradov.

Prokuratúra naopak zdôraznila, že Lee nebol schopný presvedčivo vysvetliť, kde k tak veľkej hotovosti prišiel. V Hongkongu Lee podnikal v tabakovom priemysle, ale príliš úspešný nebol. „Jediným logickým záverom tak je, že čínska tajná služba od neho dostávala kvalitné informácie,“ vyhlásil prokurátor Neil Hammerstrom.

Pri piatkovom súdnom pojednávaní sa sudca T.S. Ellis priklonil do značnej miery k názoru prokuratúry. Podľa agentúry Reuters súhlasil s tým, že aspoň časť peňazí, ktoré si Lee uložil do banky, musí pochádzať od Číny a že Lee na oplátku musel vyzradiť aspoň nejaké tajné informácie.

Lee je jedným z troch bývalých zamestnancov amerických tajných služieb, ktorí v posledných mesiacoch dostali dlhé tresty odňatia slobody za špionáž v prospech Číny. V máji bol na 20 rokov väzenia odsúdený ďalší niekdajší agent CIA Kevin Mallory, ktorý podľa súdu odovzdal čínskej strane prísne tajné informácie výmenou za 25 000 dolárov. V septembri dostal desaťročný trest bývalý agent americkej vojenskej rozviedky DIA za pokus odovzdať Číne utajované informácie týkajúce sa americkej národnej obrany.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #väzenie #Čína #špionáž #Agent CIA