V Hongkongu sa skončili komunálne voľby s rekordnou účasťou

V Hongkongu sa v nedeľu večer skončilo hlasovanie v komunálnych voľbách, ktoré sprevádzala mohutná účasť voličov. Informovala o tom agentúra AP s tým, že voľby sú považované za určité referendum o podpore prodemokratických protestov, ktoré sa na tomto čínskom území odohrávajú od júna.

24.11.2019 11:10 , aktualizované: 16:43
debata (13)

Volebná komisia bezprostredne po skončení hlasovania o 22.30 h miestneho času (15.30 h SEČ) informáciu o volenej účasti neposkytla. O hodinu skôr, a síce o 21.30 h miestneho času (14.30 h SEČ), dosahovala rekordných 69 percent. Pričom vo voľbách pred štyrmi rokmi to bolo v tom istom čase iba 47 percent.

Priebeh komunálnych volieb pozorovatelia i úrady hodnotili ako celkovo pokojný. Takmer nikto z voličov nemal na tvári masku, znak protivládnych demonštrácií.

Volebné právo mohlo využiť vyše 4,1 milióna Hongkončanov, o ktorých priazeň sa uchádzalo viac než 1000 kandidátov. Hoci obvodné rady plnia len prevažne poradnú funkciu, výsledkom volieb bude pripisovaný značný symbolický význam.

Výrazné posilnenie opozície by znamenalo, že verejnosť stále podporuje prodemokratické hnutie i napriek tomu, že protesty v uliciach bývajú čoraz násilnejšie. Vládnuci tábor v Hongkongu a ústredná vláda v Pekingu však dúfajú, že nepokoje narúšajúce bežný život Hongkončanov uberú tomuto hnutiu na preferenciách. Vládnuce propekinské sily mali doposiaľ v obvodných radách Hongkongu približne trojštvrtinové zastúpenie.

Masové protesty v Hongkongu sa začali 9. júna. Demonštranti pôvodne žiadali, aby vláda stiahla sporný návrh zákona, ktorý by umožnil osoby podozrivé zo spáchania trestného činu vydávať do pevninskej Číny. Teraz sa protesty týkajú najmä zasahovania Číny do osobitného autonómneho štatútu Hongkongu, ktorý je založený na hesle „jedna krajina, dva systémy“.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #protest #komunálne voľby #Hong Kong