Líderka CDU pokračuje. Zatiaľ

Položila hlavu na klát, ale politicky prežila. Šéfka vládnucej nemeckej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Annegret Krampová-Karrenbauerová, známa ako AKK, ponúkla spolustraníkom funkciu. Povedala to v prejave na zjazde v Lipsku. Kresťanskí demokrati ju za toto gesto odmenili dlhotrvajúcim potleskom a vyjadrili jej podporu.

24.11.2019 16:57
Annegret Krampová-Karrenbauerová Foto: ,
Šéfka CDU Annegret Krampová-Karrenbauerová
debata (4)

Reč Krampovej-Karrenbauerovej trvala 87 minút. Delegátom snemu predstavila svoje názory a vyhlásila, že ak sa nimi nestotožňujú, tak je lepšie, keď skončí. Viditeľne zaskočení členovia CDU svoju predsedníčku podržali. Vyzerá to však tak, že Krampová-Karrenbauerová len získala čas.

A nie je ani celkom jasné, či sa pred voľbami, ktoré sa majú konať v roku 2021, bude uchádzať o kancelársku nomináciu. Súčasná šéfka nemeckej vlády Angela Merkelová už skôr oznámila, že o túto funkciu už v budúcnosti nemá záujem.

"Chcem, aby sme vyhrali nasledujúce voľby. V prvom rade na tom pracujeme obsahovo. Zlepšujeme sa, čo sa týka organizácie. Chcem byť líderkou silnej strany,“ odpovedala Krampová-Karrenbauerová na otázku Deutsche Welle, či chce nahradiť Merkelovú na poste kancelárky. Podľa prieskumov na čele vlády túži vidieť AKK len 13 percent členov jej strany.

Nemecká veľká koalícia, ktorú tvoria CDU a jej bavorská odnož Kresťanskosociálna únia (CSU) a sociálni demokrati, je pod veľkým politickým tlakom. Konzervatívci a sociálni demokrati stratili za posledné roky na popularite. Zasiahlo to najmä SPD, ktorá si momentálne hľadá predsedu.

Naopak, narástli Zelení a novu silou v nemeckej politike je aj pre migračnú krízu krajne pravicová Alternatíva pre Nemecko (AfD). Pred radikálmi varoval šéf CSU Markus Söder. "Zámerne hovorím, že AfD je pre mňa nepriateľom. Jednoznačne. Funkcionári AfD, ktorí sú čoraz silnejší, majú iný svetonázor. Nechcú sa vrátiť do 70. rokov, chcú sa vrátiť do 30. rokov,“ pripomenul Söder nástup nacizmu v Nemecku pred druhou svetovou vojnou.

Hoci sa v CDU objavujú hlasy volajúce po spolupráci s AfD, Krampová-Karrenbauerová takýto postup jasne na zjazde odmietla.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #CDU #Annegret Krampová-Karrenbauerová