Rumunského prezidenta Klausa Iohannisa znovu zvolili do funkcie

Súčasného rumunského prezidenta Klausa Iohannisa v nedeľu opätovne zvolili do funkcie hlavy štátu. V druhom kole prezidentských volieb Iohannis so ziskom približne 65 percent hlasov porazil bývalú premiérku Vioricu Dancilaovú. Informovali o tom tlačové agentúry AFP a DPA.

24.11.2019 21:09 , aktualizované: 21:40
Klaus Iohannis Foto: ,
Rumunský prezident Klaus Iohannis
debata (2)

„Sľubujem, že budem prezidentom všetkých Rumunov. Dnes zvíťazilo moderné, európske a normálne Rumunsko,“ vyhlásil 60-ročný Iohannis, ktorého volebný úspech potvrdzuje proeurópske smerovanie tejto východnej členskej krajiny EÚ.

Jeho konkurentka Dancilaová, líderka Sociálnodemokra­tickej strany (PSD), získala podľa prvotných údajov 33–35 percent hlasov. Pre PSD, ktorá dominuje rumunskej politickej scéne od pádu komunizmu v roku 1989, ide o dosiaľ najhorší výsledok vo voľbách hlavy štátu.

Iohannis, prezývaný vďaka svojmu pôvodu „Nemec“, je v najvyššej štátnej funkcii od roku 2014 a svoje obmedzené právomoci prezidenta využil na podporu protikorupčných protestov či posilnenie vzťahov so Spojenými štátmi.

Kritici tvrdia, že tento liberál sa vyhýba diskusiám a chýba mu charizma, ale vďaka silnému odporu verejnosti voči PSD zaznamenáva volebné úspechy.

Vláda pod vedením PSD padla v októbri po tom, ako jej bola v parlamente vyslovená nedôvera, čím sa zavŕšilo niekoľkomesačné obdobie politickej nestability. Táto ľavicová strana, ktorá je všeobecne vnímaná ako nasledovník vládnucej elity pred pádom komunizmu, čelí obvineniam z rozsiahlej korupcie.

V nedeľňajších voľbách mohlo hlasovať 18,2 milióna oprávnených voličov vrátane rekordných 650 000 voličov v zahraničí.

Rumunský prezident má päťročný mandát a na základe ústavy je zodpovedný za zahraničné záležitosti, ako aj schvaľovanie menovania sudcov a vrcholových prokurátorov. Môže odmietnuť straníckych nominantov na predsedu vlády.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #prezident #Rumunsko #Klaus Iohannis