Zlodeji ukradli z drážďanskej klenotnice cennosti za miliardu eur

Nemecko je v šoku z krádeže, ktorá nemá obdobu v jeho povojnových dejinách. Zlodeji, ktorí sa vlámali do Rezidenčného zámku v Drážďanoch, si odniesli lup obrovskej hodnoty. Z klenotnice vzali zlaté predmety, drahé prstene a diamanty. „Hodnota odcudzených vecí dosahuje miliardu eur,“ napísal denník Bild.

25.11.2019 12:54 , aktualizované: 22:48
Drážďany, Zelená klenba Foto: ,
V drážďanskej klenotnici Grünes Gewölbe (Zelená klenba), sú uložené cenné historické zbierky nemeckej spolkovej krajiny Sasko.
debata (4)

Šéfka saských štátnych zbierok Marion Ackermannová sa vyhla jasnej odpovedi, či údaj novín zodpovedá realite, ale nepoprela toto tvrdenie: „Cenu ukradnutých cenností nie je možné finančne stanoviť, lebo ich význam je nevyčísliteľný.“ Polícia ubezpečila, že robí maximum, aby chytila páchateľov a našla vzácne unikátne predmety.

Alarm v budove sa spustil presne o 04:59 v pondelok ráno. Prvá hliadka dorazila do piatich minút, ale zlodejov už nenašla. Páchatelia prenikli do Rezidenčného zámku cez zamrežované okno. V sále na prízemí rozbili niekoľko vitrín so šperkami z 18. storočia.

Bild napísal, že zlodeji najprv zapálili elektrickú rozvodňu pod neďalekým mostom, aby prerušili dodávky elektriny do budovy, kam následne prenikli. Alarm bol napojený na záložný zdroj elektriny, ale napriek rýchlemu zásahu policajnej hliadky stihli utiecť s neuveriteľne drahým lupom.

Šťastím v nešťastí bolo to, že páchatelia si nemohli odniesť jeden z najvzácnejších šperkov drážďanskej klenotnice. Ide o 41-karátový zelený diamant, ktorý je v súčasnosti zapožičaný do múzea v New Yorku.

Po výpadku elektriny v klenotnici naďalej fungovali bezpečnostné kamery, ktoré zaznamenali podľa Bildu pohyb viacerých osôb. Polícia informovala, že v sieni s klenotmi kamery zachytili dve osoby, nie je pritom vylúčené, že mali ešte komplicov.

Je možné, že zlodeji sa snažili zahladiť po sebe stopy neskorším založením požiaru. Denník Sächsische Zeitung totiž informoval, že v podzemných garážach tri kilometre od Rezidenčného zámku zhorelo niekoľko áut. Polícia zatiaľ nepotvrdila, či to súvisí s krádežou.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #krádež #Drážďany #klenotnica