Deň boja proti násiliu voči ženám sprevádzali desaťtisícové demonštrácie

Desaťtisíce ľudí demonštrovali v pondelok v rôznych častiach sveta pri príležitosti Medzinárodného dňa odstránenia násilia páchaného voči ženám. Zhromaždenia upozorňujúce na rodovo podmienené násilné činy sa konali v Guatemale, Rusku, Sudáne či Turecku, informovala tlačová agentúra AFP.

26.11.2019 07:31
francúzsko demonštrácia Foto: ,
Desaťtisíce ľudí demonštrovali v pondelok v rôznych častiach sveta pri príležitosti Medzinárodného dňa odstránenia násilia páchaného voči ženám. Nantes, Francúzsko.
debata (23)

Zatiaľ čo francúzska vláda predstavila nové opatrenia proti domácemu násiliu, poriadková polícia v Istanbule zatarasila cestu približne 2 000 demonštrantom a následne sa ich snažila rozohnať slzotvorným plynom a plastovými projektilmi. V hlavnom meste Mexika zase maskovaní demonštranti s kladivami rozbíjali presklené prístrešky na zastávkach verejnej dopravy, sprejovali po pamätníkoch a dostávali sa do potýčok s políciou, čím chceli protestovať proti neschopnosti štátnych orgánov zastaviť prudký nárast počtu znásilnení a vrážd označovaných pojmom „femicída“.

Davy ľudí pochodovali aj ulicami Moskvy, kde upozorňovali na chýbajúce zákony na ochranu žien, a dejiskom prvého podobného protestu za posledné desaťročia bol takisto sudánsky Chartúm.

V Belgicku, Francúzsku, Taliansku a Španielsku sa konali protestné pochody ešte počas uplynulého víkendu.

V pondelok francúzsky premiér Édouard Philippe predstavil súbor 50 opatrení vlády určených na boj proti domácemu násiliu. Ide o reakciu vlády na alarmujúci počet vrážd žien násilníckymi partnermi. Ako informovala jedna z mimovládnych organizácií, od začiatku roku 2019 došlo vo Francúzsku k najmenej 137 vraždám žien, ktoré spáchal ich súčasný alebo bývalý partner.

Podľa údajov OSN bolo v roku 2017 zavraždených na celom svete zhruba 87 000 žien a dievčat. Organizácia vyzvala na aktívnejší boj proti sexuálnemu násiliu, pričom poukázala na Afganistan ako jednu z krajín, ktorá v tomto smere nevyvíja dostatočné úsilie.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #demonštrácia #Medzinárodný deň boja proti násiliu páchanom na ženách