Rusko a Turecko chystajú nový kontrakt na dodávku systému S-400

Rusko a Turecko chcú v prvej polovici roka 2020 podpísať nový kontrakt na dodávku ruského systému protivzdušnej obrany S-400. Informovala o tom v utorok agentúra Reuters s odvolaním sa na správy ruských médií.

26.11.2019 09:32
protivzdušná obrana, s-400 Foto: ,
Ruský systém protivzdušnej obrany S-400.
debata (43)

„Dúfame, že dokumenty ku kontraktu podpíšeme v prvej polovici roka 2020,“ uviedol Alexandr Michejev, riaditeľ ruského štátneho podniku Rosoboronexport, ktorý sa zaoberá vývozom zbraní.

Podľa správ miestnych médií Turecko práve v týchto dňoch údajne testuje súčasti systému protivzdušnej obrany S-400, ktoré mu Rusko dodalo v priebehu tohto roka. Dodávka sa uskutočnila na základe kontraktu v hodnote dva a pol miliardy dolárov, ktorý bol ohlásený v septembri 2017.

Námietky voči tomu, aby si Turecko zaobstaralo ruské systémy S-400, vyjadrili Spojené štáty i Severoatlantická aliancia, ktorej je Turecko členom.

Podľa Spojených štátov predstavuje tento systém hrozbu pre NATO a americké lietadlá. Administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa reagovala vyradením Turecka z programu vývoja amerického multifunkčného bojového lietadla F-35. Odborníci poukazujú aj na nekompatibilitu S-400 so systémami NATO.

Systém S-400 je určený na ničenie všetkých typov moderných a perspektívnych vzdušných útočných prostriedkov. Je schopný zasiahnuť aerodynamické ciele do vzdialenosti 400 kilometrov a taktické balistické ciele letiace rýchlosťou 4,8 kilometra za sekundu do vzdialenosti 60 kilometrov, a to vo výške niekoľkých metrov až niekoľkých desiatok kilometrov.

43 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Turecko #S-400