Biblia z Gutenbergovho tlačiarenskeho lisu sa vydražila za milión eur

Biblia vytlačená tlačiarenským lisom z doby vynálezcu kníhtlače Johannesa Gutenberga sa v pondelok v Hamburgu vydražila za 1,050 000 eur. Dvojzväzkovú publikáciu z roku 1462 získal súkromný švajčiarsky zberateľ, oznámila aukčná sieň. Podľa jej hovorkyne ide o najdrahšiu bibliu, aká kedy bola v Nemecku vydražená.

26.11.2019 13:41
Nemecko Hamburg Biblia Dražba Najdrahšia Foto: ,
Zamestnávateľ aukčného domu Ketterer Kunst drží dvojzväzkovú bibliu z čias vynálezcu kníhtlače Johannesa Gutenberga, ktorá išla do dražby v priestoroch aukčnej siene v Hamburgu 19. novembra 2019.
debata (1)

Aukčný dom hodnotu biblie odhadoval na milión eur. „Biblia latina Johannesa Fusta a Petera Schöffera, priamych nástupcov Johannesa Gutenberga, je absolútne majstrovské dielo, ktoré bolo vytlačené ešte za života vynálezcu kníhtlače,“ uviedla aukčná sieň.

Johannes Gutenberg, ktorý sa narodil okolo roku 1400 a zomrel v roku 1468, priniesol revolúciu do spôsobu výroby kníh. Len sedem rokov po vzniku slávnej Gutenbergovej latinskej biblie vytlačil jeho žiak Peter Schöffer pod novým majiteľom tlačiarne Johannesom Fustom bibliu s modernejším písmom. Exemplár vytlačený na pergamene je čo do zručnosti spracovania porovnateľný s Gutenbergovou bibliou, poznamenala agentúra DPA.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dražba #Biblia #Johannes Gutenberg