Rusko ukázalo americkým inšpektorom nový raketový systém Avangard

Ruské ministerstvo obrany v utorok oznámilo, že americkým inšpektorom ukázalo svoj nový hypersonický raketový systém Avangard, píše agentúra AP.

26.11.2019 16:36
debata (103)

Ruská armáda ukázala americkým inšpektorom systém Avangard podľa vyhlásenia ministerstva tento týždeň v rámci opatrení na posilnenie transparentnosti, ktoré vyplývajú z Dohody o znížení počtu strategických zbraní (New START/SNV-III). Zbraňový systém by sa mal dostať do výzbroje ruskej armády v decembri. Klzáková strela Avangard je podľa ruského rezortu obrany schopná dosiahnuť rýchlosť až 27-krát vyššiu, ako je rýchlosť zvuku.

Ruský prezident Vladimir Putin predstavil systém Avangard v roku 2018. Zdôraznil vtedy, že "využitie nových kompozitných materiálov umožnilo vyriešenie problému dlhého riadeného letu bojovej hlavice fakticky v podmienkach vzniku plazmy.

Blíži sa k cieľu prakticky ako meteorit, ako ohnivá guľa". Vyvinutie systému Avangard označil ruský líder za technologický posun porovnateľný s vyslaním prvej družice do vesmíru v roku 1957.

Platnosť zmluvy New START/SNV-III z roku 2010 o znížení počtu strategických útočných zbraní by mala vypršať v roku 2021. Putin uviedol, že Moskva je pripravená platnosť tejto zmluvy predĺžiť, ale sťažoval sa na neochotu Washingtonu angažovať sa patrične v tejto záležitosti. Americkí predstavitelia tvrdia, že nová zmluva START by sa mala po vypršaní svojej lehoty zrušiť a nahradiť niečím iným.

103 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #inšpektori #raketový systém #Avangard