Demokrati zažalovali dvoch Trumpových ministrov za pohŕdanie Kongresom

Americkí demokrati vyostrili boj s republikánskym prezidentom Donaldom Trumpom a jeho spojencami, tentoraz kvôli sporu o metodiku sčítania obyvateľov v roku 2020. Oznámil to dnes spravodajský server Politico. Demokrati zažalovali dvoch ministrov Trumpovej vlády pre podozrenie, že chceli do sčítacích formulárov zaraďovať otázky s cieľom politickej manipulácie.

26.11.2019 18:08
debata (4)

Žaloba bola podaná na ministra spravodlivosti Williama Barra a ministra obchodu Wilbura Rossa, ktorých úrady sa na príprave sčítania podieľajú, uviedol server. Dôvodom konfliktu je sporná otázka na štátne občianstvo, ktorú chcel Trumpov kabinet zaradiť do sčítacích formulárov.

Vláda má ústavnú povinnosť vykonať sčítanie všetkých osôb žijúcich na území Spojených štátov, teda aj migrantov a osôb bez práva na pobyt, každých desať rokov. Citlivú otázku o občianstve, zaradenú do dotazníkov naposledy v roku 1950, mnohí v USA vnímajú ako zásah do osobných práv, rovnako ako otázky na rasu alebo národnosť.

Kritici tvrdia, že milióny najmä hispánskych prisťahovalcov, ktorí nie sú občanmi USA a nemajú právo na pobyt, sa z tohto dôvodu sčítaniu vyhnú. Získané údaje tak budú nepresné a početné menšiny dostanú z federálneho rozpočtu menej peňazí.

Najvyšší súd vládny zámer zablokoval a Trump sa nakoniec tento rok v lete snahy zahrnúť do dotazníkov otázku o štátnom občianstve vzdal. Zakázal ale zároveň Barrovi a Rossovi, aby o metodike sčítania obyvateľov so snemovným výborom pre dohľad a reformu rokovali.

Oboch ministrov teraz výbor zažaloval za zločinné pohŕdanie Kongresom. Predsedníčka výboru Carolyn Maloneyová cestou žaloby žiada, aby ministri dodali Kongresu všetku dokumentáciu a korešpondenciu, ktorá sa sčítacích formulárov týka. Demokratka Maloneyová chce dokázať, že zámer opýtať sa Američanov na občianstvo nesúvisí so zdokonalením voličských zoznamov, ako republikáni tvrdia, ale že je jeho cieľom „politická manipulácia“.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Kongres USA #Donald Trump #sčítanie obyvateľov