Ďalšia fáza vyšetrovania Trumpa v Kongrese sa začne budúci týždeň

Ďalšiu fázu vypočúvaní v rámci vyšetrovania amerického prezidenta Donalda Trumpa začne právny výbor Snemovne reprezentantov Kongresu USA 4. decembra, píše v utorok agentúra AFP.

26.11.2019 22:09
debata (1)

Informoval o tom šéf právneho výboru, demokrat Jerry Nadler, s tým, že prvé vypočúvanie v rámci druhej fázy sa začne o 10.00 h miestneho času (16.00 h SEČ).

„Výbor sa teší na vašu účasť na vyšetrovaní obvinení, keď si výbor plní svoje ústavné povinnosti,“ uviedol Nadler v liste Trumpovi.

Účelom vypočúvaní v právnom výbore je podľa agentúry AP rozhodnúť, či má byť vypracovaná oficiálna obžaloba voči Trumpovi – a ak áno, čo by mala obsahovať.

Výbor americkej Snemovne reprezentantov pre tajné služby začal 13. novembra verejné vypočúvania v rámci vyšetrovania, ktoré môže viesť k impeachmentu (ústavnej obžalobe) voči prezidentovi Donaldovi Trumpovi.

Vyšetrovanie v rámci impeachmentu v Snemovni reprezentantov ovládanej demokratmi sa zameriava na obvinenia, že republikán Trump zastavil americkú vojenskú pomoc Ukrajine, aby ju donútil spustiť politické vyšetrovanie proti jeho možnému rivalovi v prezidentských voľbách v roku 2020 Joeovi Bidenovi a jeho synovi Hunterovi.

Vyšetrovanie prebiehajúce v snemovni môže vyústiť do ústavnej žaloby proti Trumpovi a v takom prípade by sa Trump stal tretím obžalovaným prezidentom v dejinách USA, po Billovi Clintonovi v roku 1998 a Andrewovi Johnsonovi v roku 1868. Uznať za vinného a odvolať z úradu ho môže až Senát, kde majú republikáni väčšinu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Kongres USA #Donald Trump #Snemovňa reprezentantov #impeachment