Čína ako diplomatická mocnosť prvýkrát predbehla USA

Čína prvýkrát disponuje väčším počtom diplomatických zastúpení v cudzine než Spojené štáty. Svedčí to o globálnych ambíciách Pekingu, uviedla v stredu agentúra AFP s odvolaním sa na štúdiu austrálskeho strediska Lowy Institute for International Policy, ktoré sa špecializuje na ázijskú bezpečnosť.

27.11.2019 09:06
debata (13)

Rýchly rast čínskej sily v diplomacii pokračuje aj v tomto roku otvorením zastupiteľských úradov v krajinách, ktoré až doteraz uznávali Taiwan.

""Čína .{target:_blan­k}„:[https://spravy.pravda.sk/…ncit-vojnou/] s 276 zastupi­teľskými úradmi po celom svete prvýkrát predbehla Spojené štáty o tri pozície,“ uviedli autori Global Diplomacy Index, ktorý inštitút sídliaci v Sydney aktualizoval po dvoch rokoch. V predchádzajúcom vydaní z roku 2017 viedli USA s 273 diploma­tickými postmi vo svete pred Čínou s 268.

„Tieto čísla sú dobrým ukazovateľom geopolitických zmien,“ poznamenala AFP. Diplomatická sieť v cudzine môže podporovať ekonomické ambície Pekingu, uviedla Bonnie Bleyová z Lowe Intitute. „Kvantita je jedna vec, ale o skutočnom posilnení medzinárodného postavenia bude rozhodovať kvalita čínskej diplomacie,“ dodala podľa televízie CNN.

Americká diplomacia vstúpila do obdobia neistoty kvôli rozpočtovým škrtom za prezidenta Donalda Trumpa a kvôli problémom s udržaním profesionálnych diplomatov. Spojené štáty neotvorili žiadne nové zastúpenie a boli nútené uzavrieť svoj konzulát v Petrohrade po vzájomnom vyhostení diplomatov s Ruskom po otrávení bývalého britského špióna v ruskej rozviedke Sergeja Skripaľa v anglickom Salisbury.

USA však zostávajú krajinou, v ktorej pôsobí najviac veľvyslanectiev a konzulátov cudzích krajín: 61 krajín, zahrnutých v rebríčku, je v USA zastúpených 342 diplomatickými misiami oproti 256 v Číne.

Za Čínou a USA v rebríčku nasleduje Francúzsko, Japonsko a Rusko. Česko so 116 zastupiteľskými úradmi v novom rebríčku zostalo na 29. priečke za Pakistanom a pred Saudskou Arábiou, Slovensko je na 43. mieste.

Správa tiež ukazuje, že napriek vyhláseniam o odhodlaní rozvíjať „globálnu Britániu“ aj po odchode z Európskej únie sa Spojené kráľovstvo v rebríčku prepadlo na 11. priečku, predstihnuté Nemeckom, Brazíliou, Talianskom a Španielskom.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #diplomacia #Donald Trump