Vatikán má po škandále nového šéfa Úradu pre finančné operácie

Pápež František vymenoval nového šéfa vatikánskeho Úradu pre finančné informácie (Autorità di Informazione Finanziaria - AIF) - kontrolného orgánu zodpovedného za boj s praním špinavých peňazí. Stalo sa tak po najnovšom finančnom škandále, v dôsledku ktorého skupina Egmont - medzinárodné združenie národných finančných spravodajských jednotiek - pozastavila členstvo Vatikánu. V stredu o tom informovali agentúra AP a spravodajský portál Vatican News.

27.11.2019 16:36
Pápež / František / Vatikán / Foto: ,
Pápež František
debata (33)

Novým šéfom AIF sa stal Carmelo Barbagallo, ktorý od roku 2014 pôsobil ako vysoký poradca riaditeľstva bankového a finančného dozoru talianskej centrálnej banky – Banca d'Italia.

Barbagallo nahradí na čele AIF Reného Brülharta. Toho odvolali po tom, ako vatikánska polícia 1. októbra uskutočnila v rámci vyšetrovania korupčného škandálu raziu v centrále AIF.

V dôsledku razie pozastavila skupina Egmont členstvo Vatikánu, pretože vznikli pochybnosti o tom, či Svätá stolica dokáže garantovať bezpečnosť dát, ktoré si členské štáty navzájom vymieňajú.

Existenciu jasných dôkazov korupčného finančného škandálu vo Vatikáne pripustil v utorok aj samotný pápež. „Čo sa stalo, stalo sa. Korupčný škandál. Urobili veci, ktoré nepôsobia čistým dojmom,“ uviedol František počas letu z návštevy Japonska.

Reagoval tak na prebiehajúce vatikánske vyšetrovanie údajného podvodného využitia zdrojov zo zbierky známej ako Svätopeterský halier. Tie mali byť zneužité na nákup luxusnej nehnuteľnosti v centre Londýna. František uviedol, že v priebehu mesiaca sa začne vypočúvanie piatich predstaviteľov vatikánskej administratívy, ktorých už v súvislosti s prípadom dočasne zbavili funkcie.

Pápež zároveň zdôraznil, že to bol vatikánsky audítor, kto na škandál upozornil. „Po prvýkrát bola špina odhalená zvnútra Vatikánu a nie zvonka. Interné (kontrolné) mechanizmy začínajú fungovať,“ dodal pápež.

Išlo o prvé oficiálne stanovisko pápeža k afére, ktorá vrhá zlé svetlo na snahy Svätej stolice z posledných rokov, zamerané na zlepšenie transparentnosti vatikánskych financií.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Vatikán #pápež František