Výskyt osýpok vo svete podľa Svetovej zdravotníckej organizácie naďalej narastá

Počet prípadov osýpok sa vo svete naďalej zvyšuje, pričom mnohé nové ohniská epidémií hlásili z Afriky, Európy, Latinskej Ameriky a Blízkeho východu. Oznámila to v stredu Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Informovali o tom agentúry AFP a AP.

27.11.2019 20:43
debata (2)

Od januára zaznamenali v Konžskej demokratickej republike (KDR) viac ako 250-tisíc prípadov osýpok vrátane 5 110 úmrtí. WHO uviedla, že ide o najväčšie ohnisko tohto ochorenia na svete.

V rámci Európy viac ako 56-tisíc prípadov osýpok hlásili na Ukrajine. Hromadný výskyt tohto nákazlivého ochorenia zaznamenali aj v Brazílii či Bangladéši.

V americkom štáte New York podľa WHO odstránili dve veľké epidémie osýpok, ale menšie ohniská sa naďalej objavujú na iných miestach v Spojených štátoch.

K 5. novembru WHO evidovala vo svete dosiaľ viac ako 440 200 prípadov osýpok. Za celý rok 2018 išlo o približne 350-tisíc.

Osýpky patria medzi mimoriadne nákazlivé ochorenia a rýchlo sa šíria vzduchom najmä medzi neočkovanými ľuďmi stačí kýchnutie či zakašľanie. Spôsobujú časté komplikácie, ako sú zápaly priedušiek, pľúc i centrálneho nervového systému, ktoré môžu byť aj smrteľné. Najúčinnejším preventívnym opatrením proti nim je očkovanie.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Svetová zdravotnícka organizácia #osýpky #epidémia osýpok