Počas protestov v Iráne zatkli osem osôb "napojených na CIA"

V Iráne zatkli osem ľudí "napojených" na americkú Ústrednú spravodajskú službu (CIA) počas pouličných násilností pri celoštátnych demonštráciách proti rozhodnutiu o rapídnom zvýšení cien benzínu. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP.

28.11.2019 09:32
debata (11)

„Niektoré osoby, ktoré sa snažili zbierať informácie o nedávnych nepokojoch a odoslať ich z krajiny…boli identifikované a zatknuté,“ citovala agentúra IRNA generálneho riaditeľa protišpionážneho odboru na ministerstve pre tajné služby.

Šiestich zo zatknutých obvinili z „účasti na nepokojoch a plnenia príkazov“. Dvoch ďalších obvinili z pokusu o zhromažďovanie informácií a odosielania ich do zahraničia. Zatkli ich ešte predtým, než mohli opustiť krajinu, uviedla IRNA s tým, že všetci boli „cvičení v rozličných krajinách, ako zhromažďovať informácie… ako miestni novinári“.

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo v utorok uviedol, že Spojené štáty dostali z Iránu takmer 20 000 správ o protestoch. „Doteraz sme prostredníctvom služieb Telegram dostali takmer 20 000 správ, videí, obrázkov a oznámení o zneužívaní zo strany režimu,“ citovala Pompea agentúra AFP.

Irán ešte neoznámil definitívnu bilanciu nepokojov, ktoré vypukli 15. novembra. Podľa ľudskoprávnej organizácie Amnesty International iránske bezpečnostné sily zabili počas protestov najmenej 143 demonštrantov.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #zatknutie #CIA #Irán