Orbán je s komisárom spokojný. Soros je opäť na pranieri

Maďarsko podľa Viktora Orbána dosiahlo "najväčší diplomatický úspech za uplynulých desať rokov“ získaním postu eurokomisára pre rozšírenie a susedstvo. Radosť maďarského premiéra je o to väčšia, že - ako tvrdí - Olivér Várhelyi dostal toto portfólio napriek odporu Georgea Sorosa. Vládny Fidesz už inicioval, aby národnobezpečnostný výbor parlamentu na piatkovom zasadaní prerokoval tento "nový útok miliardára podporujúceho proprisťahovalectvo“.

28.11.2019 10:00
Viktor Orban / Oliver Varhely Foto: ,
Maďarský premiér Viktor Orbán a eurokomisár Olivér Várhely.
debata (9)

Liberál Soros má dlhodobo povesť "najobľúbenejšieho nepriateľa“ národne konzervatívneho maďarského premiéra. Kampaň proti budapeštianskemu rodákovi židovského pôvodu bola základom viacerých volebných úspechov Fideszu. Po májových eurovoľbách síce čiastočne ochabla, ale po tom, čo v októbrových komunálnych voľbách Budapešť ovládla opozícia, sa vládna strana k "sorosovaniu“ naplno vracia.

"Útok Sorosa proti Várhelyimu vyvoláva aj národnobezpečnostné otázky,“ citovala agentúra MTI hovorcu poslaneckého klubu Fideszu Jánosa Halásza. "Chceli by sme dostať jasný obraz o tom, čo presne sa dá vedieť o jeho novej protimaďarskej akcii,“ povedal pred zajtrajším zasadaním výboru. "Soros osobne, ako aj prostredníctvom svojej siete a médií spravil všetko preto, aby podrazil maďarského komisára. Sorosovci nechceli, aby eurokomisára pre rozšírenie dodala protiprisťaho­valecká maďarská vláda, veď záujmom stúpencov prisťahovalectva je, aby Balkán nebol stabilný a aby po balkánskej trase mohli voľne prichádzať do vnútra Európy desaťtisíce migrantov,“ dodal Halász.

Sporný článok

Prológom k zvolaniu neverejného zasadania národnobezpeč­nostného výboru bol článok provládneho denníka Magyar Nemzet, ktorý s odvolaním sa na národnobezpečnostné zdroje tvrdil, že Soros tento mesiac telefonicky žiadal Danielu Schwarzerovú, šéfku vplyvnej Nemeckej spoločnosti pre zahraničnú politiku, aby kancelárku Angelu Merkelovú primala k zablokovaniu maďarskej kandidatúry na eurokomisára pre rozšírenie. Podľa Magyar Nemzetu Soros povedal, že na dôveryhodnosť celej únie by vrhlo zlé svetlo, keby maďarská vláda mohla delegovať zástupcu na príslušný post, keďže Orbán sa priveľmi zblížil s Ruskom a Tureckom.

Denník považovaný za hlásnu trúbu vládnej propagandy nevysvetlil, odkiaľ spomínaný "národnobezpeč­nostný zdroj“ túto informáciu získal, či z odpočúvania telefonického hovoru alebo z iných spravodajských prostriedkov. Ako však noviny dodali, Soros neuspel, lebo Schwarzerová mu vysvetlila, že "veci takto nefungujú“ a hoci by mohla s Merkelovou hovoriť, takéto rady jej dávať nemôže.

Nemecká spoločnosť pre zahraničnú politiku odmietla komentovať podľa nej nepravdivú správu Magyar Nemzetu. Na otázku internetových novín Index.hu iba v lakonickom vyhlásení uviedla, že "George Soros nežiadal Danielu Schwarzerovú, aby s Angelou Merkellovou hovorila o osobe Olivéra Várhelyiho“. Proopozičný portál 444.hu k tomu sarkasticky poznamenal, že síce fakty majú len zriedkakedy vplyv na vládnu propagandu, tvrdenie Magyar Nemzetu, že "Soros neuspel“ sa zdá byť na základe dementi z Nemecka pravdivé: "Výsledok nie je prekvapivý, lebo keď niekto niečo neurobí, tak sa mu to málokedy podarí.“

Premiér Orbán už minulý piatok obvinil Sorosa, že sa osobne pokúšal zabrániť vymenovaniu Várhelyiho za eurokomisára. "Portfólio sa dotýka aj migrácie, bezpečnosti a energetických aspektov,“ naznačil v pravidelnom rozhovore pre Rádio Kossuth, prečo bol tento post taký dôležitý pre jeho vládu i jej odporcov. "Nepamätám sa, že by Maďarsko v uplynulých desiatich rokoch dokázalo získať taký silný vplyv v únii, ako teraz s pozíciou pre rozšírenie, ktorá je najdôležitejším portfóliom pre nasledujúcich päť rokov,“ dodal.

Tentoraz Orbánovi pritakal aj jeho tradičný kritik, rakúsky politológ maďarského pôvodu Paul Lendvai. Aj podľa neho ide o najväčší diplomatický úspech maďarského premiéra za desať rokov, čo je pri moci. "Ak odhliadneme od jeho zvyčajných bizarných výpadov proti Sorosovi, tak má pravdu,“ napísal pre denník Der Standard a zdôraznil, že Orbán získal nástroj na výrazné zvýšenie svojho vplyvu na kontinente. "Bude mať oveľa silnejšie slovo vo veci západného Balkánu, ale aj v rusko-ukrajinskom spore či azerbajdžanských a kaukazských záležitostiach,“ do­dal.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán #George Soros #Olivér Várhelyi