Počet obetí zemetrasenia v Albánsku stúpol na 40

Na 40 stúpol počet obetí utorkového zemetrasenia v Albánsku, keď boli v noci na štvrtok z trosiek budov vytiahnuté ďalšie telá. Informovala o tom agentúra AP.

28.11.2019 10:11
ALBANIA-QUAKE/ Foto: ,
Záchranári v albánskom meste Durrës (Drač) prehľadávajú sutiny budov po ničivom zemetrasení, ktoré si vyžiadalo najmenej 39 obetí.
debata

Šesť tiel našli v severozápadnom meste Thumanë a ďalšie tri obete v prístavnom meste Drač ležiacom 33 kilometrov západne od hlavného mesta Tirana.

Záchranné operácie s cieľom vyslobodiť z trosiek budov ľudí, čo zemetrasenie prežili, boli v Thumanë už ukončené, stále však pokračujú v Drači. Nádeje, že sa podarí ešte nájsť ďalších preživších, sa však znižujú. Podľa agentúry AFP sa doteraz podarilo vytiahnuť z trosiek budov 46 živých ľudí, ktorých hospitalizovali. Počet osôb, ktoré môžu byť ešte stále zavalené, nie je známy.

Zranenia pri zemetrasení s magnitúdou 6,4 utrpelo viac než 650 ľudí, najmenej desiati sú zranení vážne. Oblasť následne zasiahli stovky dotrasov vrátane niekoľkých s magnitúdou vyššou ako 5, čo komplikuje záchranné práce. Tisícky ľudí stratili strechu nad hlavou, či už preto, lebo ich domy boli vážne poškodené alebo preto, že návrat do ich domovov nie je stále bezpečný.

Mnohí z tých, čo prišli o svoje domy, strávili v Thumanë už druhú noc v stanoch, keďže neboli ochotní ubytovať sa v hoteloch pri pobreží, ktoré boli pre nich vyčlenené. Vláda sa zaviazala, že v roku 2020 zabezpečí nové domovy pre všetkých, čo prišli o strechu nad hlavou.

debata chyba
Viac na túto tému: #zemetrasenie #Albánsko