Smrť novinárky na Malte stála viac, ako dostali vrahovia Kuciaka

Maltský podnikateľ Yorgen Fenech, ktorého minulý týždeň zatkli v súvislosti s vraždou novinárky Daphne Caruanaovej Galiziaovej, zaplatil za jej smrť prinajmenšom troj- a možno až deväťnásobne viac, než koľko vyšla zadávateľa nájomná vražda Jána Kuciaka. O zločine, ktorý otriasol malým juhoeurópskym ostrovným štátom štyri mesiace pred vraždou slovenského investigatívneho novinára, vychádza najavo čoraz viac podrobností. Silnie aj tlak na premiéra Josepha Muscata, aby odstúpil, keďže až traja členovia jeho vlády sú v súvislosti s vraždou vyšetrovaní.

29.11.2019 06:00 , aktualizované: 08:20
debata (40)
Demonštranti s portrétom zavraždenej novinárky... Foto: SITA/AP
Vražda novinárky Malta Demonštranti s portrétom zavraždenej novinárky Daphne Caruanaovej Galiziaovej pred úradom vlády vo Vallete žiadajú odstúpenie maltského premiéra Josepha Muscata.

Vincent Muscat, prezývaný Il-Kohhu, jeden z trojice obvinených z vykonania vraždy, ktorí sú už bezmála dva roky vo väzbe, podľa agentúry Reuters vyšetrovateľom povedal, že za zabitie novinárky dostali 150-tisíc eur. Server MaltaToday odvolávajúci sa na policajné odpočúvania včera informoval až o trojnásobne vyššej sume, pričom podľa neho Fenech z podielu na zosnovaní vraždy novinárky píšucej o korupcii vo vysokej maltskej politike obvinil bývalého šéfa úradu maltskej vlády Keitha Schembriho.

Fenecha i Schembriho, ktorý tento týždeň rezignoval z vládneho postu, vyšetrujú ako podozrivých v prípade vraždy novinárky. Prvý z nich je od minulého týždňa, keď ho polícia zatkla na jachte, na ktorej sa pokúšal ujsť na neďalekú Sicíliu, vo väzbe. Druhého síce v stredu prepustili na kauciu, ale zostáva pod policajným dozorom.

Investigatívna novinárka Caruanaová Galiziaová zomrela v októbri 2017 pri výbuchu bomby v jej aute. Z nastraženia výbušniny sú obvinení bratia Alfred a George Degiorgiovci a spomínaný Il-Kohhu, ktorý však tvrdí, že vrahom robil len šoféra.

MaltaToday včera napísal, že za vraždu zaplatil trom mužom Fenech, ktorý si ich najal cez sprostredkovateľa, taxikára Melvina Theumu. Podľa servera to vyplýva z policajných odpočúvaní Fenecha a Theumu i zo zvukových záznamov, ktoré si taxikár nahrával na mobil pri hovoroch s podnikateľom. Nahrávky má teraz v rukách prokuratúra.

Theumu tento mesiac zatkli za pranie špinavých peňazí. Taxikár, ktorý robil spojku medzi objednávateľom a vykonávateľmi vraždy, za prísľub prezidentskej milosti začal spolupracovať s vyšetrovateľmi pri objasňovaní vraždy novinárky.

Fenechovi milosť neudelia

Podnikateľovi Fenechovi neudelia prezidentskú milosť výmenou za ďalšie informácie o prípade. Oznámil to v piatok nadránom maltský premiér Joseph Muscat po skončení schôdzky vládneho kabinetu, ktorá sa začala vo štvrtok večer a trvala vyše šesť hodín. Muscat uviedol, že k takémuto rozhodnutiu dospela vláda po odporúčaní, ktoré vo veci vyslovili generálny prokurátor i policajný komisár, informuje agentúra AFP. „Yorgen Fenech požiadal už druhýkrát o milosť po tom, ako vyslovil obvinenia na adresu Keitha Schembriho; nechcel som za to (rozhodnutie) sám niesť zodpovednosť, tak som zvolal zasadnutie vlády,“ povedal po schôdzke kabinetu Muscat novinárom, dodajúc, že rozhodnutie o neudelení milosti bolo jednomyseľné.

Pre vyšetrovanie vraždy novinárky rezignovali tento týždeň okrem Schembriho aj ďalší dvaja členovia vlády Josepha Muscata – minister cestovného ruchu Konrad Mizzi a šéf rezortu hospodárstva Chris Cardona. Fenech, riaditeľ konzorcia, ktoré v roku 2013 vyhralo tender maltskej vlády na výstavbu plynovej elektrárne, je aj majiteľom spoločnosti 17 Black. Tá podľa odhalení zavraždenej novinárky vyplácala tajné finančné odmeny Mizzimu i Schembrimu. Obaja politici však tieto obvinenia odmietajú.

Pred úradom vlády už niekoľko dní demonštrujú ľudia za odstúpenie premiéra, ktorý je pri moci od roku 2013. Na rezignáciu labouristického predsedu vlády vyzýva aj syn zavraždenej novinárky Matthew Galizia, ktorý pred dvoma rokmi, keď začul vražedný výbuch, ako prvý dobehol k vraku auta. „Muscat má plnú zodpovednosť za to, čo robil šéf jeho kancelárie. Musí odstúpiť. Nik mu nemôže veriť, že nebráni výkonu spravodlivosti,“ napísal Galizia na twitteri. „Zabili moju matku, ale mňa nezastavia,“ zaprisahal sa.

Opoziční poslanec Jason Azzopardi, ktorý je aj právnym zástupcom rodiny zavraždenej novinárky, na facebooku tiež označil Schembriho za jedného zo strojcov vraždy. Na adresu premiéra Muscata zase napísal, že „má krv na rukách“, pretože svojho blízkeho priateľa a poradcu Schembriho "dva roky kryl“.

Líder opozície Adrian Delia podľa Times of Malta včera premiéra v parlamente priamo vyzval, aby za Schembriho činy prevzal politickú zodpovednosť. Muscat to odmietol s odôvodnením, že inštitúcie v krajine fungujú a vláda ich ochraňuje. „Mojou úlohou je zabezpečiť, že sa tento veľký prípad vyrieši pod mojím dohľadom,“ vyhlásil a poznamenal, že Schembri nebol v súvislosti s vraždou obvinený. Opoziční poslanci na protest opustili rokovaciu sálu a Delia oznámil, že prerušujú kontakty s vládou.

Vražda maltskej investigatívnej novinárky

  • Daphne Caruanaová Galiziaová sa stala obeťou atentátu 16. októbra 2017. Zahynula vo veku 53 rokov. Keď šoférovala v blízkosti svojho bydliska, vybuchla bomba nastražená v jej malom peugeote. Explózia bola taká silná, že auto odhodilo do vzdialenosti 45 metrov. Roztrhané zvyšky tela sa nachádzali dokonca až 80 metrov od miesta výbuchu.
  • V súvislosti s vraždou polícia zatkla v decembri 2017 troch mužov – bratov Alfreda Degiorgiho a Georgea Degiorgiho a Vincenta Muscata. Všetci dosiaľ vytrvalo popierajú vinu.

© Autorské práva vyhradené

40 debata chyba
Viac na túto tému: #Malta #Daphne Caruanová Galiziová #vražda novinárky