Trump v Afganistane oznámil obnovenie rozhovorov s Talibanom

Prezident Spojených štátov Donald Trump vo štvrtok vyhlásil, že obnovil rozhovory s afganským fundamentalistickým hnutím Taliban. Trump to povedal počas vopred neohlásenej návštevy amerických vojakov v Afganistane pri príležitosti amerického sviatku Deň vďakyvzdania. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

28.11.2019 22:02
debata (7)

Trump oslavoval vo štvrtok Deň vďakyvzdania s vojakmi na americkej vojenskej leteckej základni Bagrám neďaleko afganskej metropoly Kábul. Viedol s nimi rozhovory a servíroval im tradičné pokrmy. Na základni sa vojakom prihovoril s prejavom a nechal sa s nimi vyfotografovať.

Prezident priletel do Bagrámu krátko po 20.30 h miestneho času (17.30 h SEČ) a na základni strávil viac ako dve a pol hodiny.

„Nikde by som radšej neoslavoval Deň vďakyvzdania ako tu, s najtvrdšími, najsilnejšími, najlepšími a najodvážnejšími bojovníkmi na Zemi,“ povedal Trump počas svojej vôbec prvej návštevy Afganistanu.

Šéf Bieleho domu sa vo štvrtok taktiež stretol s afganským náprotivkom Ašrafom Ghaním.

„Taliban sa chce dohodnúť a my sa s nimi stretávame a hovoríme, že musí byť prímerie a… teraz chcú urobiť prímerie,“ povedal novinárom.

Po 18 rokoch pôsobenia Spojených štátov v Afganistane zostalo v tejto krajine približne 18-tisíc amerických vojakov.

Spojené štáty dosiahli začiatkom tohto roka dohodu s Talibanom o stiahnutí amerických jednotiek z krajiny výmenou za bezpečnostné záruky. Trump však v septembri po zabití amerického vojaka urobil nečakaný krok. Celoročné rozhovory označil za „mŕtve“ a stiahol svoje pozvanie, ktoré dal povstalcom na stretnutie neďaleko Washingtonu.

Zástupcovia Talibanu priame rokovania s afganskou vládou odmietajú. Diplomatické úsilie s cieľom dosiahnuť mierovú dohodu však naďalej pokračuje, dodala AFP.

Afganistanom zmieta naďalej dennodenne násilie. Americký prezident môže túto krajinu z bezpečnostných dôvodov navštíviť iba neohlásene.

„Už nejaký čas pracujeme na dosiahnutí dohody,“ povedal Trump. „Za posledných šesť mesiacov sme urobili obrovský pokrok… a zároveň sme sťahovali naše jednotky.“

Agentúra AFP komentovala, že Trumpove vzťahy s vedením americkej armády sú v zlom stave. Negatívne ich poznačilo prezidentovo opakované zasahovanie do disciplinárnych škandálov v armáde.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Taliban #Donald Trump