Namiesto Johnsona a Faragea boli na predvolebnej debate ľadové sochy

Klimatická zmena bola témou debaty lídrov hlavných britských politických strán, ktorá sa uskutočnila vo štvrtok večer a vysielala ju v priamom prenose britská verejnoprávna stanica Channel 4. V štúdiu boli prítomní lídri Labouristickej strany, Liberálnych demokratov, Zelených, Waleskej strany (Plaid Cymru) a Škótskej národnej strany (SNP).

29.11.2019 08:07
ľad socha johnson Foto: ,
Johnson a Farage sa nezúčastnili predvolebnej debaty o klíme. Na ich miesta umiestnili roztápajúce sa ľadové sochy znázorňujúce planétu Zem s logami jednotlivých strán.
debata

Britský premiér Boris Johnson z vládnej Konzervatívnej strany ani euroskeptik Nigel Farage zo Strany brexitu sa na debate nezúčastnili. Na ich mieste boli v štúdiu vystavené roztápajúce sa ľadové sochy znázorňujúce planétu Zem s logami jednotlivých strán.

Farage na sociálnej sieti odôvodnil svoju neúčasť tým, že jeho strana neverí, že „vysielateľ bude viesť diskusiu spravodlivým a objektívnym spôsobom“.

Johnson namiesto seba do televízie poslal bývalého ministra životného prostredia Michaela Govea. Jemu však účasť na debate lídrov strán nebola usporiadateľom diskusie povolená.

Britská Konzervatívna strana preto oficiálne podala sťažnosť u britského regulátora médií Ofcom na verejnoprávnu televíznu stanicu Channel 4. Televízia trvala na tom, že do diskusie o životnom prostredí neprijme iného konzervatívneho politika ako premiéra Johnsona.

Konzervatívna strana v sťažnosti tvrdí, že postoj televízie jej fakticky zabránil mať v debate „akékoľvek zastúpenie a účasť“. Podľa nej je stanica Channel 4 v posledných mesiacoch proti konzervatívcom „zaujatá“.

Šéf Labouristickej strany Jeremy Corbyn počas debaty prisľúbil vytvoriť desať nových národných parkov, informovala spravodajská stanica BBC.

Debaty sa konali deň pred ďalšou celosvetovou demonštráciou za lepšiu ochranu klímy, ktorú zorganizovalo hnutie Fridays for Future (Piatky pre budúcnosť) a niekoľko dní pred klimatickou konferenciou OSN, ktorá sa uskutoční na začiatku budúceho týždňa v Madride.

Britský parlament 29. októbra schválil Johnsonov návrh, na základe ktorého sa 12. decembra v Británii uskutočnia predčasné voľby. Rozhodnutie bolo prijaté po tom, ako došlo k opätovnému odkladu brexitu z 31. októbra 2019 na 31. januára 2020.

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Nigel Farage #Boris Johnson #klimatický štrajk