Tusk sa lúči a zároveň zostáva

V uvoľnenej atmosfére sa lúčili so svojimi funkciami dvaja najvyšší predstavitelia EÚ - šéf Európskej rady Donald Tusk, ktorý viedol summity európskej dvadsaťosmičky, a šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker.

29.11.2019 17:53
Belgicko Brusel EÚ Rada Európska Funkcia... Foto: ,
Odchádzajúci šéf Európskej rady Donald Tusk (vpravo) odovzdal úrad Charlesovi Michelovi.
debata (17)

Nová európska exekutíva nastupuje síce až od nedele 1. decembra, ale Tusk si naplánoval odovzdávanie úradu na posledný novembrový pracovný deň. Svojmu nástupcovi Charlesovi Michelovi pri tejto príležitosti odovzdal aj zvonček, ktorý používal pri napätých rokovaniach šéfov vlád a štátov. „Budem ho používať múdro a hlasno, keď to bude potrebné,“ sľúbil Michel.

Bývalý poľský premiér Tusk sa priznal, že pri svojom nástupe na post šéfa Európskej rady nerátal s toľkými krízami, ktoré napokon prišli. Na začiatku roku 2015 sa EÚ stále vyrovnávala s finančnou krízou a gréckym dlhom, následne prišla migračná kríza, ďalší rok referendum o brexite a neskôr americké prezidentské voľby, v ktorých zvíťazil iný Donald. A s Trumpom sa často ťažko hľadá spoločná reč.

Ani bývalý belgický premiér Michel však nebude mať jednoduchú situáciu. Británia má z EÚ odísť ku koncu januára, hoci nie je vylúčené, že sa tak stane aj skôr, prípadne neskôr. Náročné a zrejme aj emotívne diskusie sa budú viesť o budúcom rozpočtovom rámci EÚ na roky 2021–2028, ktoré sú vždy veľkou skúškou súdržnosti členských štátov a schopnosti dopracovať sa ku kompromisu. Podobné diskusie čakajú Michela aj o stále nedokončenej reforme azylového systému.

Michel avizoval, že chce presadzovať ochranu životného prostredia a zelenú ekonomiku, chce urobiť viac pre spoločnú obranu a bezpečnosť a zároveň by chcel znížiť byrokraciu. Pri vedení summitov bude mať vlastný štýl, chce vzájomný rešpekt členských štátov. „Budem mať vlastný štýl, otvorený k dialógu,“ povedal s tým, že chce stavať mosty napriek rozporom medzi členskými štátmi. A bude tiež opatrnejší pri písaní statusov na twitteri. „Aspoň spočiatku,“ dodal s úsmevom.

Tusk, ktorými svojimi odkazmi podráždil napríklad zástancov brexitu, z európskej politiky úplne neodchádza. Nedávno si ho za svojho predsedu zvolila Európska ľudová strana, ktorá je najsilnejšou frakciou v Európskom parlamente. Tuska tam čakajú ďalšie ťažké úlohy a spory, najmä otázka, čo s maďarským Fideszom premiéra Viktora Orbána, ktorý má v najväčšej európskej strane nateraz pozastavené členstvo.

Menšiu rozlúčku s novinármi v Bruseli mal aj odchádzajúci šéf Európskej komisie Juncker. Bývalý dlhoročný luxemburský premiér však veľa neprezradil o svojej budúcnosti a odmietol tiež verejne dávať nejaké rady svojej nástupkyni Nemke Ursule von der Leyenovej. Nekomentoval ani jej rozhodnutie bývať priamo v budove sídla Európskej komisie. Všetkým však odkázal: Dávajte pozor na Európu.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Tusk #Jean-Claude Juncker #Charles Michel