Donecká republika schválila zákon o štátnych hraniciach

Parlament samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) na Ukrajine v piatok oficiálne ustanovil svoje štátne hranice na základe administratívneho vyčlenenia tohto separatistického regiónu zo začiatku roka 2014.

29.11.2019 18:41
debata (137)

Oznámil to predseda ľudovej rady DĽR Vladimir Biďovka.

„Tento zákon nezabúda na ľudí, ktorí žijú na území dočasne kontrolovanom Ukrajinou. Z tohto dôvodu bola ustanovená hranica územia Doneckej oblasti, ktorá existovala v roku 2014,“ vyhlásil Biďovka, ktorého citovali miestne médiá.

„Hranice DĽR povedú pozdĺž záujmovej oblasti v súlade s minskými dohovormi až dovtedy, kým sa vyrieši donbaský konflikt,“ zdôraznil Biďovka podľa tlačovej agentúry TASS.

„Daný zákon definuje štátne hranice DĽR a určuje spôsoby ich kontroly,“ povedal Vitalij Kravec, predseda výboru pre bezpečnosť a obranu, ktorý inicioval návrh predmetného zákona.

So zámerom ukončiť násilnosti na východnej Ukrajine začali ruskí, ukrajinskí, francúzski a nemeckí lídri tzv. minský rokovací proces, ktorý vyústil do schválenia balíka dohôd o mierovom riešení situácie v Donbase. Opatrenia rátajú s udelením špeciálneho štatútu pre Donbas a amnestiami pre tých, ktorí sa zúčastnili na tomto ozbrojenom konflikte.

Hlavy štátov a vlád Francúzska, Nemecka, Ruska a Ukrajiny sa po trojročnej prestávke zídu na schôdzke tzv. normandskej štvorky v Paríži 9. decembra. Cieľom bude obnoviť proces, ktorý by mal vyústiť do trvalého mieru na východe Ukrajiny, kde proti sebe od roku 2014 bojujú proruskí separatisti a vládne sily. Konflikt si vyžiadal už viac ako 13.000 životov.

137 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Donecká republika