Maltský premiér zostáva ešte pár týždňov

Politická dráma v najmenšom štáte EÚ po vražde maltskej investigatívnej novinárky Daphne Caruanaovej Galiziaovej pokračuje. Obyvatelia Malty, ktorí v uliciach žiadajú odchod premiéra Josepha Muscata, majú ešte pár týždňov počkať. Muscat sa pri moci zrejme udrží do januára, keď vládna strana rozhodne o svojom novom lídrovi a tým aj premiérovi. Muscat v nedeľu oznámil, že zo svojej funkcie odstúpi po 12. januári.

01.12.2019 20:35 , aktualizované: 20:53
debata
Rodičia zavraždenej maltskej novinárky na... Foto: Reuters, YARA NARDI
malta protest daphne galizia Rodičia zavraždenej maltskej novinárky na proteste vo Vallette.

Premiér v televíznom prejave uviedol, že odíde z funkcie po 12. januári 2020, ihneď po tom, ako si jeho Strana práce (PL) zvolí nového lídra. Oznámenie prichádza niekoľko hodín po tom, ako Muscatovi vyslovili plnú podporu členovia parlamentnej frakcie PL. Muscat (45) je na čele maltskej vlády od roku 2013.

Pomohol pes

Jeden z najbúrlivejších týždňov v novodobej histórii Malty, ktorý sprevádzalo zatýkanie a rezignácie členov vládneho kabinetu, protesty a hnev ľudí, spustil policajný pes s menom Peter. Ten v polovici novembra pri kontrole batožiny na letisku zacítil veľa peňazí. Podľa britského denníka Guardian v batožine muža, ktorý sa chystal na odlet do Istanbulu, sa našlo 210-tisíc eur. Colníci privolali jednotku boja proti ekonomickej kriminalite a následne bol zatknutý taxikár Melvin Theuma.

Theuma, ktorý sa ocitol vo väzbe pre pranie špinavých peňazí, však pri vypočúvaní policajtov prekvapil. Povedal, že bol sprostredkovateľom medzi objednávateľom a vykonávateľom vraždy novinárky. Tá zomrela v októbri 2017 po výbuchu bomby nastraženej v jej aute. O dva mesiace boli zatknutí traja muži, ktorí sú obvinení z nastraženia nálože a čakajú na súd. Strojca vraždy však nebol známy, a to aj napriek tomu, že jeden zo zatknutých zrejme už dávno prezradil meno sprostredkovateľa.

Takmer dva roky sa vyšetrovanie veľmi nehýbalo. Až kým nebol zatknutý taxikár, ktorý sa rozhodol, že bude hovoriť, ak bude mať pri sebe dvoch právnikov – jeden z nich je zástupcom rodiny zavraždenej novinárky. Z obavy o svoju bezpečnosť žiadal tiež o udelenie milosti. Odvtedy udalosti nabrali rýchly spád. Polícia zatkla známeho podnikateľa Yorgena Fenecha, keď sa na luxusnej jachte pokúšal ujsť z Malty. Maltská prokuratúra ho v sobotu napokon obvinila z podielu na vražde novinárky. Fenech to síce popiera, pri výsluchu sa ale tiež rozhodol hovoriť. Do zosnovania vraždy bol podľa jeho výpovede zapletený šéf úradu vlády a dlhoročná pravá ruka premiéra Keith Schembri. Ten z postu šéfa úradu vlády pod tlakom rezignoval a polícia ho zatkla, ale o dva dni prepustila. Odstúpil aj minister cestovného ruchu Konrad Mizzi.

O Schembrim a Mizzim písala pár mesiacov pred svojou smrťou Caruanaová Galiziaová. Obaja politici podľa jej odhalení dostávali cez tajné panamské účty finančné odmeny od spoločnosti 17 Black. Tú, ako neskôr vyšlo najavo, vlastní podnikateľ Fenech. Jeho konzorcium v roku 2013 vyhralo tender maltskej vlády na výstavbu plynovej elektrárne a získalo tak jednu z najväčších štátnych zákaziek.

Teraz už bývalý šéf úradu vlády a zatknutý podnikateľ Fenech spolu pravidelne telefonovali, naposledy krátko pred zatknutím Fenecha. Podľa maltských médií z policajných odpočúvaní Fenecha a taxikára Theumu i zo zvukových záznamov, ktoré si taxikár nahrával na mobil pri hovoroch s podnikateľom, tiež vyplýva, že za vraždu bolo vyplatených 150-tisíc eur.

Protesty pokračujú

Nové odhalenia vyvolali búrku protestov. Ľudia žiadali odchod premiéra aj počas vyše šesťhodinového nočného rokovania vlády koncom minulého týždňa. Premiér Muscat údajne zvažoval demisiu, striedať ho mal vicepremiér Chris Fearne.

Ohlásenie demisie sa čakalo už dnes po mimoriadnom rokovaní poslancov vládnej Labouristickej strany. Tí napokon po štvorhodinovej debate jednomyseľne vyjadrili premiérovi podporu a nechali na ňom, ako sa rozhodne. Podľa maltských médií tak Muscat zrejme zostane v úrade do januára, keď má strana voliť nového lídra. Poslanci sa tiež dohodli, že ďalší minister, ktorý dočasne odstúpil, sa vráti do svojej funkcie.

Rozhodnutie poslancov bolo pre mnohých Malťanov veľkým sklamaním. "Hanba vám. Moju krajinu vedie premiér, ktorý chráni korupciu a vrahov novinárky. Ľudia vám to nikdy nezabudnú,“ reagoval na portáli Malta Today jeden z diskutujúcich. Ľudia sa tak dnes popoludní opäť zhromaždili v uliciach Valletty. "Toto zďaleka nie je koniec. Je to len začiatok. Muscat je tam stále, stále chráni svojho najlepšieho priateľa Schembriho. A keďže kryje Schembriho, chráni seba,“ napísali vo svojom vyhlásení organizátori protestu, ktorým žiadajú odchod premiéra.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Malta #Daphne Caruanová Galiziová #vražda novinára