Filipíny kvôli blížiacemu sa tajfúnu evakuovali desiatky tisíc ľudí

Desiatky tisíc ľudí na Filipínach evakuovali z oblastí, ktoré ohrozuje blížiaci sa tajfún Kammuri. Očakáva sa, že búrka v noci na utorok prinesie na súostroví intenzívne zrážky a víchor o rýchlosti dosahujúcej v nárazoch až 185 kilometrov za hodinu. Vedenie medzinárodného letiska v Manile dnes oznámilo, že v utorok na 12 hodín úplne preruší leteckú prevádzku, informovala agentúra AFP.

02.12.2019 11:03 , aktualizované: 17:04
debata

V oblasti Bicol, ktorá pocíti dopady ako prvá, preventívne opustilo svoje domovy už takmer 70 000 ľudí. Bicol sa nachádza na juhovýchode najväčšieho a najľudnatejšieho filipínskeho ostrova Luzon. Následne sa živel podľa meteorológov preženie okolo filipínskej metropoly Manily, ktorá má 13 miliónov obyvateľov.

Od utorka 11:00 do 23:00 miestneho času (04:00 až 16:00 SEČ) bude na medzinárodnom letisku v Manile prerušená prevádzka. „Letecké spoločnosti a (letiskové) úrady sa rozhodli letisko uzavrieť,“ povedal dnes novinárom riaditeľ letiska Ed Montreal. Z pražského letiska Václava Havla nelieta do Manily žiaden priamy let. „Dúfame, že tajfún nespôsobí žiadne škody, ale vzhľadom k jeho sile bude ťažké sa im vyhnúť,“ povedal agentúre AFP hovorca Národného úradu pre riešenie katastrof Mark Timbale. Meteorologický ústav okrem iného varoval pred záplavami, zosuvmi pôdy a vlnami, ktoré môžu na pobreží dosahovať až tri metre.

Filipíny každoročne zasiahne asi 20 tajfúnov či búrok, ktoré pripravia o život stovky ľudí. Najničivejší bol tajfún Haiyan, ktorý si v novembri 2013 vyžiadal viac ako 7350 mŕtvych alebo nezvestných.

debata chyba
Viac na túto tému: #Filipíny #tajfún