Začiatok konca veľkej koalície v Nemecku?

Sociálni demokrati si na základe vnútrostraníckeho hlasovania prekvapujúco vybrali do vedenia dvoch kritikov koalície s konzervatívnou úniou - Saskiu Eskenovú a Norberta Waltera-Borjansa. Získali vyše 53 percent hlasov členov a porazili favorizovanú dvojicu ministra financií Olafa Scholza a brandenburskej političky Klary Geywitzovej, ktorá sľubovala zotrvanie vo vládnej koalícii.

02.12.2019 17:18 , aktualizované: 17:34
Norbert Walter-Borjans, Saskia Eskenová Foto: ,
Norbert Walter-Borjans a Saskia Eskenová - noví šéfovia SPD.
debata (3)

„Sociálni demokrati sa rozhodli hlasovať proti vláde, a venovať sa tak svojim vlastným náladám. SPD už nechce sociálne trhové hospodárstvo,“ komentoval výsledok denník Die Zeit, podľa ktorého strana už nestojí o pragmatizmus.

Chcú meniť koaličnú zmluvu

Nové vedenie SPD cez víkend v rozhovore pre televíziu ARD oznámilo, že nechystá rýchly odchod z koalície s konzervatívnou CDU/CSU kancelárky Angely Merkelovej. Žiadajú však zmeny v koaličnej zmluve. Chcú napríklad väčší dôraz na ochranu klímy, sociálnu politiku, ale tiež veľké investície do školstva a dopravnej infraštruktúry.

Kresťanskodemo­kratická únia (CDU) radikálne zmeny v koaličnej zmluve odmieta. Podľa šéfky strany a ministerky obrany Annegret Krampovej-Karrenbauerovej výmena vedenia jednej z koaličných strán nie je dôvodom na to, aby sa muselo o koalícii úplne nanovo vyjednávať. Koaličná zmluva platí.

Voľbami si nepolepšia

SPD podľa reportérky Deutsche Welle Sabine Kinkartzovej hlasovala za revolúciu. Walter-Borjans a Saskia Eskenová boli donedávna neznámi politici. Obaja patria k ľavicovému krídu a netaja sa tým, že nie sú fanúšikmi pokračovania terajšej veľkej koalície s CDU a jej bavorskou sesterskou Kresťanskosociálnou úniou (CSU).

Rozpad veľkej koalície a predčasné voľby v najbližšom období však Kinkartzová nepredpokladá, najmä keď na budúci rok bude Nemecko predsedať Rade EÚ. Navyše, aj podľa prieskumov verejnej mienky by si voľbami veľmi nepolepšili. A ten, kto by vyvolal predčasné voľby, by zrejme viac stratil. „Nik nemá zaujem o politickú samovraždu,“ uviedla Kinkartzová.

Sociálni demokrati sú po týchto voľbách rozpoltení. Nový tandem na čele má odlišné postoje ako stranícke vedenie. Walter-Borjans (67 rokov) ako bývalý minister financií Severného Porýnia-Vestfálska mal kedysi prezývku Robin Hood daňových poplatníkov. Eskenová (58 rokov) sa v politike začala angažovať len nedávno, poslankyňou Spolkového snemu je od roku 2013. Obaja sú presvedčení, že SPD sa oslabila preto, že sa príliš posunula k politickému stredu. Aj preto chcú radikálnu zmenu kurzu. To však môže viesť k vnútorným sporom v strane a odlivu ďalších voličov.

Zameraní na seba

Noví šéfovia strany chcú najskôr zvolať stranícku konferenciu, na ktorej bude oficiálne schválené nové vedenie. Tá by mohla rozhodnúť aj o budúcnosti veľkej koalície. Aká bude, zatiaľ nevedno. Eskenová pôvodne trvala na odchode z koalície, neskôr svoj postoj upravila a vyzvala na zmenu v koaličnej dohode. Tú však CDU odmieta.

Podľa Kinkartzovej je nepravdepodobné, že by CDU súhlasila napríklad s okamžitým zvýšením minimálnej mzdy alebo so zavedením milionárskej dane. Ale dá sa hovoriť napríklad o požiadavkách SPD v oblasti ochrany životného prostredia.

V každom prípade podľa reportérky Deutsche Welle bude SPD zrejme pokračovať v sústredení sa na seba a tak paralyzovať prácu vládnej koalície. U kresťanských demokratov to zas môže oživiť vnútrostranícky spor o budúce vedenie strany, ktorý sa dočasne odložil. A to z hľadiska stability nie je najlepší výhľad.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #CDU #SPD #koaličná zmluva