Do aukcie ide Gauguinove dielo z tahitského obdobia

Ojedinelé plátno od francúzskeho postimpresionistického maliara Paula Gauguina, pochádzajúce z obdobia, ktoré strávil na polynézskom ostrove Tahiti, pôjde v utorok do dražby konanej v Paríži. Podľa odhadov sa dielo predá za päť až sedem miliónov eur.

03.12.2019 16:06
Paul Gauguin / Te Bourao / obraz / maľba /... Foto:
Maľba "Te Bourao II" od francúzskeho postimpresionistického maliara Paula Gauguina
debata

O dražbu v aukčnom dome Artcurial je veľký záujem na pozadí narastajúcej polemiky v súvislosti s Gauguinovým vzťahom s mladými dievčatami na Tahiti a jeho zobrazovaním týchto domorodkýň, informuje agentúra AFP.

Maľba s názvom „Te Bourao II“ je jedným z mála Gauguinových diel z jeho tahitského obdobia, ktoré sú stále v súkromných rukách. Plátno je datované do roku 1897 a zobrazuje tahitskú krajinu.

Názov obrazu pochádza z výrazu pre „strom“ v tamojšom jazyku. Aukčný dom Artcurial uviedol, že Gauguinove dielo z tahitského obdobia sa vo Francúzsku naposledy vydražilo pred 22 rokmi. „Táto olejomaľba je dedičným dielom, ktoré zhmotňuje umelcove tahitské témy a záujmy z čias, keď zažíval rozličné trápenia,“ uvádza sa vo vyhlásení aukčného domu.

V uplynulých rokoch došlo k nárastu záujmu o Gauguinov postoj k mladým ženám, ktoré sa objavujú na jeho maľbách z tohto obdobia. Výstava umelcových diel je momentálne prístupná v londýnskej Národnej galérii.

debata chyba
Viac na túto tému: #aukcia #maľba #Paul Gauguin