Zažaluje Babiš Európsku komisiu?

Radšej pôjde do konfliktu s Bruselom, ako by si uznal konflikt záujmov. Český premiér a druhý najbohatší podnikateľ krajiny Andrej Babiš obvinil Európsku komisiu, že popiera jeho základné práva vlastniť a angažovať sa vo veciach verejných. Spochybnil jej oprávnenosť posudzovať české zákony, pričom naznačil, že sa v tejto veci môže obrátiť na český ústavný súd.

03.12.2019 18:35
Andrej Babiš Foto:
Český premiér Andrej Babiš
debata (13)

Ministerka pre miestny rozvoj Klára Dostálová dnes avizovala, že Česko sa bude brániť "do posledného dychu“ auditu Európskej komisie o Babišovom konflikte záujmov, ktorého záverečnú správu jej rezort dostal v týchto dňoch. Nominantka Babišovho hnutia ANO nevylúčila ani to, že sa Praha obráti na Súdny dvor EÚ.

Česko má podľa auditu vrátiť 451 miliónov korún (takmer 17,7 milióna eur) z úniových dotácií pridelených spoločnosti Agrofert. Komisia podľa českého Deníka N argumentuje tým, že český predseda vlády je stále konečným vlastníkom spoločnosti Agrofert, napriek tomu, že ju vložil do zvereneckých fondov.Babiš fondy ovláda a má naďalej priamy záujem na úspechu firmy, argumentuje správa. Tá je síce dôverná, ale jej obsah včera unikol do viacerých médií.

Komisia v záverečnej správe podľa Deníka N konštatuje, že všetky dotácie po 9. februári 2017, keď nadobudla účinnosť novela českého zákona o konflikte záujmov, boli Agrofertu vyplatené neoprávnene.

"Babiš je stále konečným vlastníkom holdingu Agrofert a od februára 2017 aj dvoch zvereneckých fondov, ktoré priamo ovláda a má priamy ekonomický záujem na úspechu holdingu,“ cituje denník kľúčovú pasáž z 250 strán dlhého textu.

Aj podľa portálu Neovlivní.cz, ktorý tiež získal detaily auditu, kontrolóri Európskej komisie "s definitívnou platnosťou konštatovali, že Babiš porušuje české i európske zákony, pretože sa svojho holdingu Agrofert zbavil len naoko.

"Babiš je osobou, ktorá profituje z hospodárenia Agrofertu. Opatrenia, keď vložil holding do zvereneckého fondu, sú nedostačujúce. Ovládal ho prostredníctvom svojich rodinných príslušníkov a manažérov,“ potvrdil pre portál závery zdroj oboznámený s auditom.

"Je tam uvedená stopercentná korekcia pre konflikt záujmov,“ konštatoval zdroj. V preklade to podľa portálu znamená, že únia nepreplatí z danej dotácie ani korunu. Ide o peniaze, ktoré už Agrofert dostal na dotáciách a únia ich mala Česku preplatiť. "Podľa verdiktu komisie ich teraz zaplatíme my všetci z národného rozpočtu,“ dodal Neovlivní.cz.

Babiš akýkoľvek konflikt záujmov zo svojej strany odmieta. "Považujem to za účelovú záležitosť, vôbec nechápem, ako si Európska komisia môže dovoliť vykladať české zákony,“ povedal premiér pre Českú televíziu.

"Vykladá český zákon, ktorý sa volá lex Babiš… Popiera moje základné práva vlastniť a angažovať sa vo veciach verejných. Som strašne zvedavý, ako rozhodne ústavný súd,“ vyhlásil. Babiš tiež poznamenal, že Európska komisia pre neho nie je autoritou. "Európska komisia nemá patent na rozum. Pretože nemá čo podávať výklad českých zákonov,“ dodal.

Demokratická stredopravicová opozícia včera presadila, že o audite bude vo štvrtok rokovať Poslanecká snemovňa. Poslanci ODS oznámili, že navrhnú zriadenie parlamentnej komisie na monitorovanie a kontrolu krokov, akými vláda bude reagovať na audit.

Koaliční sociálni demokrati zase budú na pondelňajšom zasadaní vlády od premiéra chcieť počuť, aká bude reakcia na odporúčania Európskej komisie. Zdôraznili tiež, že náklady na prípadné vrátenie peňazí nesmú niesť daňoví poplatníci.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #konflikt záujmov #Andrej Babiš