USA zadržali v Arabskom mori loď s iránskymi zbraňami

Spojené štáty v stredu oznámili, že v Arabskom mori zadržali loď s nákladom zbraní vrátane súčastí rakiet iránskeho pôvodu. Miesto zadržania, ku ktorému došlo minulý mesiac, by mohlo naznačovať, že plavidlo smerovalo do Jemenu, uviedla agentúra DPA.

05.12.2019 07:29
debata (23)

„Z prvotného vyšetrovania vyplýva, že tieto moderné raketové komponenty sú iránskeho pôvodu,“ povedal Sean Robertson, hovorca ministerstva obrany. Podľa neho bola loď považovaná za „plavidlo bez štátnej príslušnosti“ a prvá prehliadka bola vykonaná v súlade s medzinárodným právom.

Napätie medzi USA a jeho spojencami na jednej strane a Iránom na strane druhej sa v tomto roku zvyšovalo, najmä vo vodách v okolí Blízkeho východu. Na Irán sú uvalené prísne americké sankcie.

USA rozmiestnili v regióne ďalších vojakov a bojovú techniku. Po tohtoročnom zostrelení dronov sa zvýšili obavy, že obe strany by mohli vstúpiť do vojny.

Teherán podporuje húsijských povstalcov v Jemene, ktorí bojujú proti Saudskej Arábii – iránskemu regionálnemu rivalovi.

Saudská Arábia začala s cezhraničnými vojenskými akciami v Jemene v roku 2015. Táto vojna nahnevala americký Kongres, ale Rijád sa stále teší podpore prezidenta Donalda Trumpa.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Irán #Arabské more