Po zemetrasení v Albánsku zostalo bez domova viac ako 12 300 ľudí

Po ničivom zemetrasení, ktoré 26. novembra zasiahlo Albánsko, zostalo bez domova a je provizórne ubytovaných viac než 12 300 ľudí. Podľa agentúry ATA to na dnešnom mimoriadnom zasadnutí vlády povedal premiér Edi Rama, ktorý sľúbil urýchlenú výstavbu až 5000 nových bytov v priebehu nasledujúcich 12 až 18 mesiacov.

05.12.2019 13:01
Albánsko / zemetrasenie / Foto:
Následky zemetrasenia v albánskom meste Drač
debata (2)

Otrasy, ktoré minulý týždeň dosiahli intenzitu 6,4 stupňa, si vyžiadali 51 mŕtvych a viac ako tritisíc zranených. Rama dnes spresnil, že v starostlivosti lekárov zostáva 22 ľudí – 16 v Tirane, traja v Drači (Durrës) a takisto traja v zahraničí. Stav zranených, ktorí sú v Albánsku, je podľa premiéra stabilizovaný.

Zemetrasenie okrem ľudských obetí spôsobilo veľké materiálne škody. Zrútilo sa alebo bolo poškodených približne 11 000 budov. Agentúra ATA s odvolaním sa na údaje úradov napísala, že v najviac postihnutých oblastiach okolo prístavného mesta Drač bolo pri štatistických kontrolách zistené, že neobývateľných je 1735 domov. V najbližších dňoch ich 268 zbúrajú.

Predseda vlády Rama v tejto súvislosti dnes povedal, že provizórne muselo byť ubytovaných celkom 12 366 ľudí. Viac ako 4000 z nich žije v hoteloch. Ďalší sú rozmiestnení v rôznych sociálnych zariadeniach, v telocvičniach, ale aj v stanoch. Do susedného Kosova sa uchýlilo 783 ľudí.

Veľký rozsah škôd je podľa médií predovšetkým dôsledok nekvalitnej práce pri stavbách domov a nedodržiavanie technologických postupov so zámerom dosiahnuť čo najvyšší zisk. Štátne zastupiteľstvo už oznámilo, že v tejto veci začne vyšetrovanie.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #zemetrasenie #Albánsko #ľudia bez domova