Najvyšší súd v Česku podporil zahalenú moslimku

Dievčatám na školách v Českej republike nebudú môcť zakázať zahaľovať sa. Najvyšší súd dal totiž za pravdu Somálčanke, ktorá chcela nosiť hidžáb. Je to šatka, ktorou si moslimky zakrývajú vlasy, krk a plecia.

06.12.2019 15:59
hidžáb, irán Foto: ,
Moslimky v hidžábe, čo je šatka zahaľujúca vlasy, krk a ramená.
debata (32)

„Česká republika musí akceptovať a tolerovať náboženský pluralizmus, nesmie diskriminovať či, naopak, bezdôvodne zvýhodňovať niektorý z náboženských smerov,“ píše sa v rozhodnutí najvyššieho súdu. Prípad Ayan Jamaal Ahmednuurovej sa ťahá od roku 2013. Vtedy došlo k zásadnému slovnému konfliktu medzi ňou a riaditeľkou školy Ivankou Kohoutkovou.

Dievča študovalo na strednej zdravotníckej škole v Prahe. Na začiatku školského roku Kohoutková vyzvala Ahmednuurovú, aby si odložila hidžáb aj počas teoretickej výučby. „Pôvodne vraj boli dohodnuté, že šatku si bude dávať zo seba len pri ošetrovateľskej praxi,“ napísal server iDNES.

Odmietavý postoj riaditeľky nakoniec priviedol Somálčanku k rozhodnutiu odísť z tejto školy. Mladá žena, ktorá v Česku v roku 2011 získala azyl, podala žalobu a domáhala sa odškodného vo výške 60-tisíc českých korún. „Celý život žila so šatkou na hlave. Predpokladala, že v našej krajine, ktorá sama seba nazýva demokratickou a pluralitnou, konečne bude môcť žiť v súlade so svojím presvedčením a bude tu môcť študovať. Toto jej bolo uprené,“ zdôraznila v novembri 2016 jej advokátka Radka Korbelová Dohnalová.

Naopak, škola trvala na tom, že má právo určiť si vlastné pravidlá obliekania a zároveň obmedziť náboženskú slobodu aj preto, že garantuje bezpečnosť žiakov a zachovanie sekulárneho školstva.

Somálčanka napokon na obvodnom súde neuspela. „Som veľmi rada, že to takto dopadlo. Táto kauza ma trápi skoro štyri roky, prebdela som stovky nocí. Teším sa, že súd mi dal za pravdu,“ reagovala Kohoutková v januári 2017.

Rozsudok nebol ešte právoplatný. Ahmednuurová sa odvolala na mestský súd, ale ani tam nepochodila. Po verdikte najvyššieho súdu je už opačne. „Zahalenie hidžábom nezvyšuje bezpečnostné riziká ani nekomplikuje identifikáciu dievčaťa,“ konštatoval najvyšší súd. Pripustil síce, že nosenie tejto šatky nie je v Českej republike zvyklosťou, ale na druhej strane apeloval na toleranciu ako občiansku cnosť.

Na vypočutie rozsudku Somálčanka neprišla, zastupovala ju advokátka Korbelová, ktorá si pochvaľovala rozhodnutie tohto justičného orgánu: „Je dôležité pre nás všetkých, aby nikto neurčoval, čo si máme myslieť, čo máme vyznávať, čo máme nosiť na sebe, pokiaľ to niekoho skutočne neohrozuje,“ zdôraznila podľa servera Lidovky. Advokátka sa nezmienila o tom, čo Ahmednuurová teraz robí a kde sa nachádza.

Prípad sa vráti na obvodný súd, ktorý bude pri novom rozhodovaní viazaný rozsudkom najvyššieho súdu.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #hidžáb