Izrael nevylučuje bombardovanie Iránu, aby zamedzil jeho jadrovému vyzbrojeniu

Izrael nevylučuje bombardovanie Iránu v prípade, že to bude potrebné na odvrátenie stavu, keď by iránske sily disponovali jadrovými zbraňami. Izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac to uviedol v rozhovore pre sobotňajšie vydanie talianskeho denníka Corriere della Sera, z ktorého citovala tlačová agentúra DPA.

07.12.2019 15:15
Jisrael Kac Foto:
Izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac
debata (77)

„Áno, je to jedna z možností,“ odpovedal Kac na otázku, či Izrael zvažuje aj bombardovanie Iránu. „Nedovolíme Iránu, aby vyrobil alebo získal jadrové zbrane. Ak by išlo o posledný možný spôsob, ako to zastaviť, zakročili by sme vojensky,“ spresnil minister.

Kac v rozhovore kritizoval európske krajiny za to, že nepodporujú tvrdý postup voči Iránu, uplatňovaný vládou amerického prezidenta Donalda Trumpa. Spojené štáty v roku 2018 odstúpili od medzinárodnej dohody o obmedzení iránskeho jadrového programu a následne uvalili na Irán nové sankcie. Zvyšní signatári sa však snažia udržať túto dohodu z roku 2015 v platnosti.

„Pokým si budú Iránci nahovárať, že majú podporu Európy, bude pre nich ťažšie ustúpiť,“ tvrdí šéf izraelskej diplomacie, ktorý sa vyjadril pre Corriere della Sera popri účasti na zahraničnopoli­tickej konferencii MED 2019 v Ríme. Počas svojho piatkového vystúpenia povedal, že je „najvyšší čas“, aby západné a arabské štáty „vytvorili koalíciu, ktorá by pohrozila Iránu a odkázala mu, že má zastaviť svoj jadrový program“.

77 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Irán #jadrové zbrane