Izraelské letectvo bombardovalo viaceré ciele v pásme Gazy

Izraelské letectvo v nedeľu nadránom bombardovalo viaceré ciele militantov v pásme Gazy len zopár hodín po tom, čo z Gazy prišlo k trom raketovým útokom na južný Izrael. Informovala o tom v nedeľu agentúra AP.

08.12.2019 10:18
debata (1)

Podľa izraelskej armády letecké nálety udreli na vojenské tábory a námornú základňu islamského militantného hnutia Hamas. Zatiaľ nie sú hlásené žiadne straty na životoch.

Počas sobotňajšieho raketového útoku izraelský systém protivzdušnej obrany nazývaný Železná kupola zachytil dve z troch striel, uviedla izraelská armáda. K zodpovednosti za raketovú paľbu sa zatiaľ neprihlásila žiadna konkrétna skupina, dodala agentúra AP. Dvaja ľudia utrpeli zranenia, keď utekali do protileteckého kry­tu.

Cezhraničné násilie medzi Izraelom a Palestínčanmi v pásme Gazy sa v posledných rokoch upokojovalo a zasa stupňovalo. Výrazné vyostrenie nastalo opäť minulý mesiac.

Izrael 12. novembra informoval, že zabil vysokopostaveného predstaviteľa palestínskej militantnej skupiny Islamský džihád. Militanti v Gaze zareagovali na jeho smrť vystrelením približne 360 rakiet na izraelské ciele.

Nasledovali cezhraničné paľby a prestrelky, pri ktorých prišli o život desiatky Palestínčanov. Egypt sprostredkoval medzi oboma stranami prímerie, ktoré sa väčšinou dodržiava, aj napriek početným prípadom porušovania.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Pásmo Gazy #letectvo #nálety