Johnson sľubuje obmedzenie imigrácie, ak vyhrá voľby

Britský premiér Boris Johnson prisľúbil obmedziť prisťahovalectvo, ak jeho konzervatívci zvíťazia vo štvrtkových predčasných voľbách. Podľa vlastných slov však nie je všeobecne proti tomu, aby cudzinci prichádzali do Británie pracovať a žiť, informovala v nedeľu agentúra Reuters.

08.12.2019 12:28 , aktualizované: 16:39
Britský premiér Boris Johnson Foto:
Britský premiér Boris Johnson
debata

Briti budú 12. decembra hlasovať vo voľbách, ktoré rozhodnú o osude brexitu – vystúpenia Spojeného kráľovstva z Európskej únie – a piatej najväčšej ekonomiky sveta. Na výber majú najmä ostro sa rozchádzajúce programy Johnsonovej protrhovej Konzervatívnej strany a socialistami vedenej opozičnej Labouristickej strany.

„Počty (imigrantov) sa znížia, pretože budeme môcť riadiť systém týmto spôsobom,“ povedal Johnson v rozhovore pre televíziu Sky News, odvysielanom v nedeľu. „A nemyslím si, že neriadený a neobmedzený prístup k tomu by bol správny.“

Johnson prisľúbil riadenie imigrácie na základe systému bodovania. Zamerať sa chce na obmedzenie počtu nekvalifikovaných migrantov, podľa jeho slov však bude existovať aj priestor pre príchod vysoko kvalifikovaných a iných pracovníkov do Británie.

„Nie som odporcom imigrácie… Som zástancom toho, aby bolo ľuďom umožnené prichádzať do tejto krajiny, a myslím si, že ak majú talenty a chcú robiť veci a žiť v Spojenom kráľovstve a môžu prispieť k tejto krajine – tak je to skvelé,“ vyhlásil.

Johnson odmietol tvrdenia o zavedení hraničných kontrol

Boris Johnson v nedeľu povedal, že informácie z dokumentu uniknutého z ministerstva financií o údajnom zavedení kontrol na hraniciach medzi Britániou a Severným Írskom, sú nesprávne. Informovala o tom stanica Sky News.

Dokument získal líder opozičných labouristov Jeremy Corbyn, podľa ktorého dokazuje, že po brexite budú zavedené kontroly tovaru pohybujúceho sa medzi Veľkou Britániou a Severným Írskom. „Táto dohoda umožní celému Spojenému kráľovstvu vrátane Severného Írska vystúpiť z EÚ,“ povedal Johnson.

Premiér však dodal, že kontroly sa môžu vzťahovať na tovar smerujúci z Veľkej Británie do Írskej republiky, ktorý prechádza cez územie Severného Írska. Kontroly na hraniciach medzi Severným Írskom a ďalšími časťami Veľkej Británie však nebudú.

Takzvaná írska poistka, ktorá mala zabrániť vzniku „tvrdej“ hranice medzi Severným Írskom a Írskou republikou, bola hlavnou prekážkou brániacou schváleniu dohody o brexite, ktorú s EÚ vyrokovala bývalá premiérka Theresa Mayová, pripomína Sky News. Britský parlament túto dohodu trikrát odmietol.

Novú revidovanú dohodu o brexite sa podarilo vyjednávacím tímom Británie a EÚ dosiahnuť v októbri, krátko pred summitom lídrov členských štátov Únie. Súčasťou novej dohody už írska poistka nie je.

Vzniku tvrdej hranice sa podľa Johnsona dá vyhnúť pomocou zavedenia kontrol na určité typy tovarov smerujúce do Írskej republiky, uviedol na svojej webovej stránke denník The Guardian.

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #imigrácia #Boris Johnson