Novozélandská sopka zabíjala turistov

Výbuch sopky na novozélandskom ostrovčeku White Island si vyžiadal najmenej päť mŕtvych a takmer 20 zranených. Počet obetí ešte môže narásť, lebo asi 20 ľudí je nezvestných. Sopečný ostrov nazývaný aj Whakaari je neobývaný, pravidelne ho však navštevujú skupiny turistov. Počet ľudí, ktorí sa na White Islande v čase katastrofy nachádzali, polícia odhadla na menej ako 50.

09.12.2019 06:30 , aktualizované: 18:15
Nový Zéland vulkán erupcia turisti nezvestní Foto: ,
Na leteckej snímke je malý ostrov White Island na Novom Zélande po výbuchu sopky 9. decembra 2019.
debata (1)

Záchranári sa z bezpečnostných dôvodov nemohli k sopke dnes dostať. Polícia počas letov záchranných vrtuľníkov a lietadiel nezaregistrovala na ostrove žiadne známky života. "Domnievame sa, že všetkých ľudí, ktorí zostali nažive, sme zachránili počas evakuácie,“ uviedli úrady.

Televízie priniesli po erupcii zábery obrovského mraku, ktorý podľa vulkanológov siahal až do výšky viac ako 3 600 metrov nad sopku. Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová označila výbuch za veľmi významnú udalosť. Webová stránka GeoNet, ktorá monitoruje geoligické aktivity, 3. decembra varovala, že vulkán White Island je v stave, v ktorom sa oproti normálu zvyšuje pravdepodobnosť erupcie.

Medzi turistami, ktorí ostrov navštívili a včas ho opustili, bol aj Michael Schade zo San Francisca, ktorý na sociálnej sieti Twitter publikoval zábery, ktoré urobil z člna pri odchode z White Island.

Na videu vidno obrovský oblak bieleho dymu a skupinku turistov na brehu. "Dá sa tomu len ťažko uveriť. Celá naša skupina stála pred iba 30 minútami na okraji krátera. Keď sme potom v člne odplávali, niekto z cestujúcich na palube ma na katastrofu upozornil,“ napísal Schade s tým, že sa jeho loď vrátila a niekoľko ľudí čakajúcich na móle ešte vzala do bezpečia.

Brazílsky turista Alessandro Kauffmann nešťastiu tiež tesne unikol. "K vulkánu sa vydali dve skupiny, ja som bol v tej prvej. Sopku sme opustili päť minút pred výbuchom. Skupine, ktorá dorazila krátko potom, sa bohužiaľ nepodarilo uniknúť včas a niektorí ľudia utrpeli vážne popáleniny,“ napísal Kauffmann na sociálnej sieti Instagram.

White Island je vzdialený asi 50 kilometrov od východného pobrežia novozélandského Severného ostrova. Je to najaktívnejšia sopka krajiny. Ostrov ročne navštívi asi 10-tisíc turistov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Nový Zéland #sopka #erupcia