Saudská Arábia ruší oddelené vchody do reštaurácií pre mužov a ženy

Saudská Arábia zrušila dlhodobú prax, v rámci ktorej existovali v miestnych reštauráciách oddelené vchody pre ženy a mužov. Informovala o tom agentúra DPA.

09.12.2019 08:09
debata (44)

Príslušné rozhodnutie zverejnilo saudskoarabské ministerstvo pre záležitosti miest a vidieka. Okrem reštaurácii sa vzťahuje aj na kaviarne, zábavné centrá a sály, v ktorých sa konajú svadobné hostiny.

V saudskoarabských reštauráciách museli doposiaľ povinne existovať dva oddelené vchody: jeden pre rodiny a ženy a druhý pre samostatne prichádzajúcich mužov. Išlo o jednu z reštrikcií, ktorých cieľom bolo zabrániť stretávaniu sa mužov a žien bez príbuzenského vzťahu na verejnosti.

Ministerstvo oznámilo, že takéto oddelené vchody už nebudú povinné. Majitelia reštauračných zariadení môžu podľa vlastnej úvahy zachovať i doterajší stav, píše agentúra Reuters.

Hovorca ministerstva nespresnil, či sa novým opatrením rušia aj oddelené priestory vo vnútri samotných reštaurácií.

Vplyvný saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán v posledných rokoch zaviedol sériu reforiem, ktoré majú prispieť k modernizácií konzervatívnej monarchie. Uvoľnil pritom aj niektoré spoločenské reštrikcie, napríklad zrušil zákaz šoférovania pre ženy či zmiernil tzv. strážcovský systém obmedzujúci slobodné rozhodovanie žien.

44 debata chyba
Viac na túto tému: #Saudská Arábia #Muhammad bin Salmán