V roku 2019 prišlo vo svete o život 49 novinárov

Medzinárodná federácia novinárov (International Federation of Journalists - IFJ) v pondelok oznámila, že v roku 2019 prišlo zatiaľ vo svete o život 49 novinárov. Informovala o tom agentúra AP.

09.12.2019 19:43
debata (10)

Minulý rok zahynulo 95 novinárov. IFJ upozornila, že pokles je spôsobený aj tým, že do najnebezpečnejších oblastí chodia pracovníci médií v menšom počte. Tohtoročný počet zabitých novinárov je podľa oficiálnej tlačovej správy zverejnenej na webovej stránke IFJ najnižší od roku 2000, keď prišlo o život 37 žurnalistov.

Najviac novinárov, desať, zahynulo tento rok v Mexiku. V Latinskej Amerike zomrelo celkovo 18 novinárov, v Európe dvaja.

Pokles v počte úmrtí je podľa IFJ sčasti spôsobený porážkou extrémistickej organizácie Islamský štát v Iraku a Sýrii a aj zvyšujúcou sa neochotou zahraničných reportérov spravodajsky pokrývať nebezpečné oblasti.

Federácia pozitívne zhodnotila skutočnosť, že novinári sú viac opatrní. Generálny tajomník IFJ Anthony Bellanger však povedal, že nedostatok investícii a podpory v oblasti bezpečnosti médií spôsobuje, že ľudia sú menej informovaní o záležitostiach, ktoré sú vo verejnom záujme.

IFJ pri príležitosti utorkového (10. decembra) svetového Dňa ľudských práv upozornila na pokračujúce útoky na novinárov v Palestíne, Pakistane a na Filipínach, zatknutia žurnalistov v Burundi a v Turecku a útoky na pracovníkov médií spravodajsky pokrývajúcich protesty vo Francúzsku a v Hongkongu.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda #novinári #Medzinárodná federácia novinárov