Summit o Ukrajine dosiahol dohodu, ako ďalej postupovať

Účastníci summitu tzv. normandskej štvorky, ktorý sa konal v pondelok v Paríži, dosiahli dohodu o ďalších krokoch pre vyriešenie konfliktu na východe Ukrajiny. Vyplýva to zo záverečných vyhlásení zverejnených po stretnutí, o ktorých informovali svetové tlačové agentúry.

10.12.2019 00:00
Macron, Putin, Zelenskyj, normandský formát Foto: ,
Francúzsky prezident Emmanuel Macron (uprostred), ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prichádzajú na pracovné zasadnutie 9. decembra 2019 v Elyzejskom paláci v Paríži.
debata (71)

Lídri Ukrajiny, Ruska, Francúzska a Nemecka sa v Paríži dohodli okrem iného na plnohodnotnom uplatnení prímeria medzi stranami východoukrajinského konfliktu do konca tohto roka. Podľa kancelárie francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona k tejto dohode dospeli ruský prezident Vladimir Putin, zastupujúci proruské povstalecké skupiny, a jeho ukrajinský náprotivok Volodymyr Zelenskyj.

Účastníci summitu sa dohodli aj na rozsiahlej výmene zajatcov a ďalšom odsune síl z frontovej línie. Odsun má prebiehať do konca marca budúceho roka.

Nasledujúce stretnutie prezidentov Putina, Zelenského, Macrona a nemeckej kancelárky Angely Merkelovej so zameraním na riešenie konfliktu v Donbase sa má uskutočniť o štyri mesiace.

Súčasťou summitu bolo prvé dvojstranné rokovanie Zelenského s Putinom, s ktorým obaja lídri vyjadrili spokojnosť. Podľa agentúry AP je výsledkom dohoda o oživení mierového procesu a výmene všetkých zajatcov. Nevyriešené však zostali rozhodujúce otázky, ako sú načasovanie miestnych volieb v Donbase a kontrola nad hranicami separatistických oblastí.

„Strany sa zaväzujú k úplnému a súhrnnému uplatneniu prímeria, upevneného uplatnením všetkých potrebných podporných opatrení, a to do konca roka 2019,“ citovala zo záverečného komuniké agentúra AFP.

Putin výsledky pondelkového summitu v Paríži vyzdvihol ako pokrok pre obyvateľov vojnovej zóny na východe Ukrajiny. V záujme zlepšenia ich životných podmienok bolo podľa neho dohodnuté aj zriadenie nových priechodov na frontovej línii. Tie majú vzniknúť v priebehu 30 dní na základe humanitárnych kritérií, uviedla agentúra DPA.

Putin na spoločnej tlačovej konferencii so Zelenským taktiež ocenil snahu Macrona a Merkelovej sprostredkovať riešenie východoukrajinského konfliktu. Práca celej normandskej štvorky je podľa neho „veľmi užitočná“ a najnovší summit predstavuje „dôležitý krok“ k deeskalácii, citovala šéfa Kremľa agentúra TASS. Vývoj v procese smerujúcom k urovnaniu konfliktu opísal ako „odmäk“. Lídri normandskej štvorky podľa neho zdôraznili, že nie je žiadna alternatíva, pokiaľ ide o plnenie minských dohôd z roku 2015.

Zelenskyj po summite oznámil, že nová výmena zajatcov medzi Ukrajinou a proruskými separatistami prebehne do konca tohto roka. Macron sa mu poďakoval za jeho rozhodný postoj a kroky týkajúce sa riešenia konfliktu v Donbase.

Merkelová po stretnutí povedala, že s výsledkami je „veľmi spokojná“ a podarilo sa nimi „prekonať obdobie nečinnosti“.

Normandský formát je diplomatické zoskupenie najvyšších predstaviteľov Ukrajiny, Ruska, Francúzska a Nemecka a ich ministrov zahraničných vecí. Jeho cieľom je urovnať krízu na východe Ukrajiny.

Zatiaľ posledný summit normandskej štvorky na úrovni lídrov sa uskutočnil 19. októbra 2016 v Berlíne. Jeho účastníci potvrdili, že v konflikte v Donbase odvtedy nenastal žiaden prelom.

71 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #normandská skupina