Trump označil návrh obžaloby voči svojej osobe za smiešny

Za "smiešny" označil v utorok americký prezident Donald Trump návrh obžaloby voči svojej osobe.

10.12.2019 15:49 , aktualizované: 16:46
Trump Impeachment Pelosi USA snemovňa... Foto: ,
Predsedníčka Snemovne reprezentantov amerického Kongresu Nancy Pelosiová (naľavo) oznámila, že návrh obžaloby voči prezidentovi USA Donaldovi Trumpovi bude mať dva články.
debata (3)

„Nadler práve povedal, že ‚som nútil Ukrajinu zasahovať do našich volieb v roku 2020‘. Smiešne, a on vie, že to nie je pravda. Ukrajinský prezident a minister zahraničných vecí mnohokrát vyhlásili, že tam ‚NEBOL ŽIADNY TLAK‘. Nadler a demokrati to vedia, ale odmietajú to priznať!,“ napísal Trump na Twitteri.

Návrh obžaloby voči Trumpovi bude mať dva články

Predsedníčka Snemovne reprezentantov amerického Kongresu Nancy Pelosiová v utorok oznámila, že návrh obžaloby voči prezidentovi USA Donaldovi Trumpovi bude mať dva články. Ide o zneužitie právomoci a pohŕdanie Kongresom, píše denník Washington Post.

Právny výbor Snemovne reprezentantov bude o článkoch, ktoré sú de facto bodmi obžaloby, hlasovať vo štvrtok. Celá snemovňa by o nich mala hlasovať nasledujúci týždeň.

Televízia CNN zverejnila vyhlásenie šéfa právneho výboru Snemovne reprezentantov Jerrolda Nadlera, ktoré približuje znenie článkov.

Zneužitie právomoci: „Nevyvrátiteľným trestným činom prezidenta je zneužitie právomoci svojej verejnej funkcie s cieľom získať neoprávnený osobný prospech, pričom ignoroval alebo poškodzoval národné záujmy. Presne to urobil prezident Trump, keď požiadal a vyvíjal nátlak na Ukrajinu na zasahovanie do našich prezidentských volieb v roku 2020,“ povedal Nadler k prvému bodu možnej obžaloby.

Pohŕdanie Kongresom: „Prezident, ktorý vyhlási, že je nad zodpovednosťou, nad americkým ľudom a nad právomocou Kongresu vzniesť obvinenie – ktorého cieľom je chrániť naše demokratické inštitúcie pred hrozbami – je prezidentom, ktorý sa považuje za viac než zákon,“ informoval Nadler o znení druhého bodu.

Vyšetrovanie v rámci impeachmentu v Snemovni reprezentantov ovládanej demokratmi sa zameriava na obvinenia, že republikán Trump zastavil americkú vojenskú pomoc Ukrajine, aby ju donútil spustiť politické vyšetrovanie proti jeho možnému rivalovi v prezidentských voľbách v roku 2020 Joeovi Bidenovi a jeho synovi Hunterovi.

Vyšetrovanie prebiehajúce v snemovni môže vyústiť do ústavnej žaloby proti Trumpovi a v takom prípade by sa Trump stal tretím obžalovaným prezidentom v dejinách USA, po Billovi Clintonovi v roku 1998 a Andrewovi Johnsonovi v roku 1868. Uznať za vinného a odvolať z úradu ho môže až Senát, kde majú republikáni väčšinu.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Donald Trump #Snemovňa reprezentantov #impeachment