Cyklón Belna si na Madagaskare vyžiadal deväť obetí na životoch

Deväť obetí na životoch a troch nezvestných si vyžiadal cyklón Belna, ktorý v utorok zasiahol severozápad Madagaskaru. S odvolaním sa na tamojšie úrady o tom informovala agentúra AP.

10.12.2019 16:22
dážď, dyklón, počasie, madagaskar, dáždnik, ženy Foto: ,
Školáčky po prehnaní sa cyklónu Belna na Madagaskare.
debata

Šéf madagaskarského úradu pre zvládanie katastrof Elack Andriakaja uviedol, že deväť ľudí zomrelo v prímorskom meste Soalala, kde sa zároveň bez strechy nad hlavou ocitlo po prechode cyklónu 1 400 obyvateľov. Ich domy boli zničené, zaplavené alebo poškodené.

Dočasné útočisko našli v budovách základných škôl, úradoch či mešitách, majú však nedostatok jedla, uviedol Andriakaja. Dodal, že v meste a okolí bolo poškodených tiež mnoho administratívnych budov i ciest. Zásoby potravín do mesta Soalala doručia podľa úradov po mori.

Zasiahnutú oblasť by mali ešte v utorok navštíviť madagaskarský premiér Christian Ntsay a minister vnútra Tianarivelo Razafimahefa s cieľom posúdiť rozsah škôd, píše agentúra DPA. Vietor, ktorý sprevádzal búrku, podľa miestneho predstaviteľa strhol alebo uvoľnil strechy na 80 percentách budov v meste.

Cyklón Belna medzičasom zoslabol na tropickú búrku a pohybuje sa smerom na juh po Madagaskare, kde sa ešte v priebehu stredy očakáva výdatný dážď a silný vietor.

debata chyba
Viac na túto tému: #madagaskar #cyklón