Prieskum: Johnsonova Konzervatívna strana by získala v parlamente 339 kresiel

Konzervatívna strana britského premiéra Borisa Johnsona by v nadchádzajúcich parlamentných voľbách, ktoré sa budú konať vo štvrtok 12. decembra, získala v 650-člennej Dolnej snemovni 339 kresiel. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu verejnej mienky renomovaného inštitútu YouGov. Výsledky výskumu boli zverejnené v utorok.

11.12.2019 07:49 , aktualizované: 13:27
debata (7)

Ako poznamenala agentúra DPA, ide pritom o pokles 20 kresiel oproti predošlému prieskumu YouGovu z 28. novembra. Johnsonovi konzervatívci by však stále získali vyšší počet kresiel než v posledných voľbách v roku 2017, keď získali 317 mandátov. Konečné čísla pre konzervatívcov sa podľa YouGovu môžu pohybovať v rozpätí 311–367 kresiel.

Podľa YouGovu je možné aj to, že väčšinu v parlamente nezíska ani jedna strana. „Znamená to, že vonkoncom nemôžeme vylúčiť, že voľby v roku 2019 prinesú zablokovaný parlament…“ vyhlásil šéf politického a spoločenského výskumu YouGovu Anthony Wells.

Opozičná Labouristická strana by si v porovnaní s novembrovým prieskumom polepšila o 20 kresiel a získala by ich tak 231, zatiaľ čo v roku 2017 dosiahla zisk 262 kresiel. Škótska národná strana (SNP) by podľa tohto prieskumu obsadila 41 kresiel a Liberálni demokrati 15.

Predvolebná kampaň vstúpila do finále

Lídri politických strán v Británii majú v stredu pred sebou posledný deň kampane pred štvrtkovými predčasnými voľbami. Ako uviedla stanica BBC, „tváre“ politických strán sa budú snažiť sprostredkovať potenciálnym voličom kľúčové posolstvo, s ktorým idú do volieb.

V prípade lídra konzervatívcov Borisa Johnsona pôjde podľa BBC o jeho tvrdenie, že konzervatívci sú jedinou stranou, ktorá môže krajinu posunúť vpred tým, že zrealizuje brexit.

Vodca labouristov Jeremy Corbyn bude na posledných stretnutiach s voličmi prízvukovať záväzok svojej strany, že skoncuje s úspornými opatreniami a dá „nádej ďalšej generácii“. Jo Swinsonová ide do volieb s posolstvom, že ňou vedení liberálni demokrati môžu za predpokladu svojho silného zastúpenia v parlamente zastaviť odchod Británie z EÚ.

Škótska premiérka Nicola Sturgeonová zasa počas kampane opakovane zdôrazňovala, že hlasovanie za Škótsku národnú stranu (SNP) v Škótsku by mohlo zmariť víťazstvo Johnsonových konzervatívcov.

Britskí voliči budú mať vo štvrtok možnosť hlasovať od 07.00 h miestneho času do 22.00 h miestneho času. Čiastkové neoficiálne výsledky hlasovania budú oznamované priebežne počas noci a nasledujúceho dňa.

Keď bude známy konečný výsledok, líder víťaznej strany navštívi Buckinghamský palác a požiada kráľovnú o povolenie vytvoriť novú vládu. Keď ho kráľovná udelí – čo sa považuje za formalitu -, vymenovaný premiér sa odoberie do tradičného sídla britských ministerských predsedov na ulici Downing Street 10.

Býva zvykom, že dezignovaný premiér vtedy prednesie krátky prejav, v ktorom naznačí plány svojej strany na nadchádzajúce roky.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #britské voľby #konzervatívci #Boris Johnson