Čína väzní viac novinárov, než ktorákoľvek iná krajina na svete

Najmenej 250 novinárov je väznených po celom svete, najviac z nich v Číne. Informoval o tom v stredu Výbor na ochranu novinárov (VON) sídliaci v New Yorku.

11.12.2019 13:38
Čína / vlajka / Foto:
Ilustračné foto
debata (58)

Mnohí z väznených žurnalistov čelia obvineniam z protištátnej činnosti alebo obvineniam z písania „falošných správ“. Podľa VON väznia novinárov aj také krajiny ako Turecko, Saudská Arábia, Egypt, Eritrea, Vietnam a Irán.

V Číne je za mrežami najmenej 48 novinárov, o jedného viac než v roku 2018. Deje sa tak v čase, keď prezident Si Ťin-pching stupňuje snahy kontrolovať médiá, uviedla agentúra AFP.

Hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničných vecí Chua Čchun-jing v stredu na pravidelnom brífingu konštatovala, že v USA sídliace inštitúcie nemajú žiadnu dôveryhodnosť. Nepotvrdila počet novinárov väznených vo svojej krajine a uviedla, že Čína je právnym štátom a nikto nie je nad zákonom.

„Mali by ste byť šťastní, že robíte v Pekingu, a nie vo Washingtone,“ povedala novinárom podľa agentúry Reuters.

Čína predstihla v rebríčku Turecko, kde je 47 väznených novinárov. Vlani ich bolo v tejto krajine za mrežami 68. „Desiatky novinárov, ktoré nie sú v súčasnosti väznené v Turecku, stále čelia súdnemu procesu alebo odvolaniu a môžu byť ešte odsúdené na trest odňatia slobody. Iných odsúdili v neprítomnosti a čelia uväzneniu, ak by sa vrátili do vlasti,“ uviedol VON.

58 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #novinári #väznenie