Výbuch sopky na Novom Zélande má už osem potvrdených obetí na životoch

Ďalší dvaja ľudia, ktorí utrpeli zranenia pri pondelkovej erupcii novozélandskej sopky White Island, zomreli v stredu v nemocnici, čím sa počet potvrdených obetí nešťastia zvýšil na osem. Informovala o tom agentúra Reuters.

11.12.2019 22:04
debata (2)

Podľa stanoviska polície zmienení dvaja pacienti zomreli v nemocniciach v mestách Auckland a Hamilton.

Po výbuchu sopky White Island, ktorá sa nachádza zhruba 50 kilometrov od pobrežia novozélandského Severného ostrova a je obľúbeným cieľom turistických výprav, novozélandské úrady oficiálne potvrdili šesť obetí na životoch.

Päť ľudí prišlo o život priamo počas erupcie alebo tesne po nej, zatiaľ čo šiesta obeť zomrela v utorok nadránom v aucklandskej nemocnici.

Úrady predpokladajú, že telá ôsmich ľudí, ktorí pri nešťastí zrejme takisto zomreli, naďalej ležia na popolom zasypanej pláži sopečného ostrova. Ich prevoz znemožňujú pokračujúce otrasy a obavy z ďalšej erupcie. Polícia však v stredu zverejnila zoznam už deviatich oficiálne nezvestných.

V miestnych nemocniciach momentálne leží 29 pacientov s popáleninami. Niektorí s pacientov majú popáleniny na 95 percentách tela, väčšina z nich na 40 – 50 percentách. Dvadsaťdva z nich je napojených na prístroje pre popáleniny dýchacích ciest.

Počas erupcie sa na ostrovnom vulkáne alebo v jeho okolí nachádzalo celkovo 47 návštevníkov; 24 bolo z Austrálie, deväť zo Spojených štátov a päť z Nového Zélandu. Nachádzali sa tam aj dvaja Číňania, dvaja Briti, štyria Nemci a Malajzijčan.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #výbuch #Nový Zéland #sopka