Parlament hlasoval za rozpustenie, voľby v Izraeli budú 2. marca

V Izraeli sa budú konať parlamentné voľby 2. marca, už tretie za posledný rok. Parlament totiž schválil zákon o vlastnom rozpustení a súčasťou tejto legislatívy je aj presné stanovenie termínu volieb. Informovala o tom tlačová agentúra DPA. Pripomenula, že je to prvá takáto situácia v dejinách židovského štátu.

12.12.2019 00:00 , aktualizované: 06:33
debata (2)

Takzvaný zákon o rozpustení parlamentu (Knesetu) prešiel posledným, štvrtým čítaním. Za zákon v 120-člennom parlamente hlasovalo 94 zákonodarcov, proti nemu žiaden.

Nové voľby sú nutné, lebo zákonodarcovia sa do stredajšej polnoci, ktorá bola konečným termínom, nedokázali dohodnúť na zostavení vládnej koalície, čo by voľby odvrátilo.

O zostavenie vládnej koalície sa márne pokúšal Netanjahu za stranu Likud aj vodca teraz najsilnejšej strany Modrá a biela Benny Ganc. Okrem toho sa snažili dohodnúť na spoločnej vláde národnej jednoty. Situáciu ale komplikoval fakt, že Netanjahu čelí obvineniu v troch korupčných kauzách. Zatiaľ nepovedal, či sa bude usilovať získať imunitu.

Minulé voľby sa konali 9. apríla a 17. septembra a ani po jedných z nich sa nepodarilo vodcom najsilnejších strán zostaviť vládnu koalíciu s väčšinovou podporou v 120-člennom parlamente. Podľa najčerstvejších prieskumov by sa v prípade, že by sa voľby konali teraz, situácia v Knesete príliš nezmenila – Modrá a biela by získala 35 kresiel a Likud 33.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Izrael