V Rusku sa zrútil bojový vrtuľník, posádka zahynula

Na juhu európskeho Ruska sa v noci na dnes zrútil bojový vrtuľník Mi-28, dvojčlenná posádka zahynula. Oznámili to ruské médiá. Stroj letel bez výzbroje, jeho pád nespôsobil na zemi škody, uviedla agentúra Interfax s odvolaním sa na ministerstvo obrany.

12.12.2019 10:00
debata (21)

Obe „čierne skrinky“ s údajmi o cvičnom lete a o konverzácii v kabíne sa podarilo nájsť. Nehodu, ktorú pravdepodobne zavinila hustá hmla, vyšetruje komisia veliteľa vzdušných síl a vojenskí vyšetrovatelia.

Mi-28, označovaný v ruskej armáde ako Nočný lovec a v kóde NATO ako Havoc (skaza), je v ruskej armáde zavedený v niekoľkých verziách – bojové Mi-28N, cvičné Mi-28UB a rekonštruované Mi-28nm, ktorá ale ešte prechádza skúškami. Pluk pôsobiaci na letisku v Korenovsku, ktorému sa nehoda stala, je podľa Interfaxu vyzbrojený hlavne strojmi Mi-28N, v januári dostal prvé dva kusy Mi-28UB, ktoré sú vybavené riadením na oboch miestach kabíny.

Vrtuľníky Mi-28, rovnako ako ďalšie typy leteckej techniky, nasadilo Rusko v Sýrii, kde poskytlo vojenskú podporu svojmu spojencovi v Damasku Assadovi.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #pád vrtuľníka