Johnson rozdrvil súperov. Brexit je na dosah

V Británii zostane nepochybne pri moci Boris Johnson. Vládnuca Konzervatívna strana totiž takmer istotne získa väčšinu kresiel v dolnej komore parlamentu.

12.12.2019 12:26 , aktualizované: 13.12.2019 09:09
BRITAIN-ELECTION/ Foto:
Budova centrály britskej televízie BBC zobrazuje prvotné výsledky britských parlamentných volieb, 12. decembra 2019.
debata (156)

Vyplýva to z povolebných odhadov, ktoré zverejnili televízne stanice BBC, ITV a Sky News. Konzervatívci by mali v predčasných voľbách získať 368 mandátov. Je to o 50 viac, ako mali po hlasovaní v roku 2017.

Opoziční labouristi, naopak, pohoreli. Ich kandidáti by mali obsadiť len 191 kresiel, čiže takmer o polovicu menej ako johnsonovci. Škótska národná strana by mala podľa odhadov mať 55 mandátov, liberálni demokrati 13. Nikto ďalší by nemal mať zastúpenie v Dolnej snemovni. Táto parlamentná komora má 650 členov. S odhadovanými 368 mandátmi by tak konzervatívci mali mať jednoznačnú väčšinu.

„Ďakujem všetkým v celej našej skvelej krajine, ktorí hlasovali a ktorí kandidovali," reagoval Johnson na Twitteri na povolebné odhady.

Jeremy Corbyn, líder opozičných labouristov zatiaľ nekomentoval volebnú prognózu. John McDonnell, jeho stranícky kolega, ktorý pôsobí ako tieňový minister financií, však avizoval, že predpokladaný výsledok bude znamenať výrazný neúspech: „Bolo by to mimoriadne sklamanie. Myslel som si, že náskok konzervatívcov nebude nakoniec taký veľký. Je to šok," zdôraznil podľa serveru Guardian. Čo sa týka pozície Corbyna na čele strany, McDonnell síce nechcel nič predbiehať, ale poznamenal, že po oznámení oficiálnych výsledkov volieb očakáva primerané kroky na čele hlavnej opozičnej politickej strany.

Absolútna väčšina v Dolnej snemovni umožní Johnsonovi schváliť dohodu o odchode Británie z Európskej únie. Zrejme by to znamenalo, že Spojené kráľovstvo opustí EÚ začiatkom budúceho roku.

Voľby boli o brexite

Britskí voliči vo štvrtok rozhodovali o tom, či premiér Boris Johnson zostane v úrade a krajinu dovedie k odchodu z EÚ k 31. januáru budúceho roka. Alebo bude vládu zostavovať opozícia so zastúpením strán, ktoré sa snažia brexit odvrátiť. Na definitívne výsledky sa bude čakať až do skorého rána.

Aj posledné prieskumy verejnej mienky naznačovali víťazstvo vládnych konzervatívcov.

Predčasné voľby, ktoré majú vyriešiť brexitový pat, sa konajú netradične v zime. Naposledy mala Británia voľby v decembri v roku 1923. Napriek nepríjemnému počasiu sa však neočakávala nízka volebná účasť, skôr naopak.

Vo viacerých volebných obvodoch najmä vo veľkých mestách stáli ľudia v dlhých radoch pred volebnými miestnosťami. "Pre mnohých z nás sú to voľby života,“ povedal pre agentúru PA 27-ročný Chris Schofield, pred ktorým stálo v rade asi 70 ľudí. Niektorí voliči hlásili, že také dlhé rady roky nezažili a čakali aj vyše pol hodiny.

O absolútnej väčšine v 650-člennej Dolnej snemovni by mohol rozhodnúť výsledok v niekoľkých desiatkach volebných obvodov, kde si konzervatívci neboli istí víťazstvom. Podľa denníka Guardian vo vyše 40 obvodoch konzervatívci cielene rozposielali voličom cez sociálne siete reklamy o tom, že ich obvod "je jedným z deviatich“, ktoré sú potrebné na zabezpečenie brexitu.

Odporcovia brexitu zasa odkazovali na stránky, ktoré dávali odporúčania, koho v danom obvode voliť, aby konzervatívneho kandidáta porazil proeurópsky. Mnohí odporcovia brexitu, ktorí inak zvyknú voliť labouristov alebo liberálnych demokratov, či dokonca konzervatívcov, tak tentoraz zvažovali voľbu kandidáta z inej strany, aj keď si pri tom mali držať nos.

"Nikdy nebudem voliť konzervatívcov, kým ich bude viesť Johnson. Volil som, aby nebol pri moci,“ napísal na sociálnej sieti jeden z voličov. "Prvý raz v živote som volil labouristov. A to nie som stúpenec Corbyna alebo socialista,“ napísal zasa Jack, ktorý by za iných okolností volil liberálnych demokratov.

Na sociálnych sieťach sa tiež šírili výzvy ísť voliť v každom prípade: "Voľby nie sú svadba, ale verejná doprava. Nečakáte na niekoho, kto je absolútne dokonalý. Idete na autobus. A ak aj nejde presne do vášho cieľa, nezostanete doma trucovať. Pôjdete tým spojom, ktorý ide najbližšie k miestu, kam chcete ísť.“ Kam sa Británia posunie po týchto voľbách, sa voliči dozvedia až v piatok ráno.

Johnson aj Corbyn odvolili v Londýne

Britský premiér Boris Johnson a líder opozičných labouristov Jeremy Corbyn odovzdali vo štvrtok v Londýne svoj hlas v predčasných parlamentných voľbách. Ku Corbynovi sa pred volebnou miestnosťou pokúsila priblížiť demonštrantka v kostýme seriálovej postavičky. Úradujúci premiér Boris Johnson svoj hlas odovzdal v londýnskej mestskej štvrti Westminster. Do volebnej miestnosti prišiel aj so svojím psom.

Lídra opozície Jeremyho Corbyna privítali vo volebnom obvode v severnej časti britskej metropoly jeho prívrženci.

Členovia ochranky zabránili demonštrantke oblečenej v kostýme postavičky Elmo z detského televízneho seriálu Sezamová ulica (Sesame Street), aby sa priblížila ku Corbynovi, informoval na svojej webovej stránke denník The Guardian.

Zdroj: TASR

Škótska polícia zatkla muža v súvislosti s bombou v okolí volebnej miestnosti

Škótska polícia uviedla, že zatkla jedného muža po tom, ako našla podozrivé zariadenie v obytnej budove, v ktorej sa nachádza volebná miestnosť. Informovala o tom agentúra DPA. Experti podľa polície v rámci bezpečnostných opatrení vykonali kontrolovanú explóziu zariadenia, ktoré nahlásili v noci okolo 1.00 h (2.00 h SEČ) miestneho času.

„Polícia v meste Motherwell (juhovýchodne od Glasgowa) zatkla 48-ročného muža v spojitosti s podozrivým zariadením,“ povedal hlavný policajný inšpektor Mark Leonard a dodal, že vyšetrovanie prípadu pokračuje.

Polícia budovu evakuovala a v jej okolí vytvorila kordón, uvádza internetový denník The Independent. Miestne úrady pre voličov zriadili inú volebnú miestnosť v budove neďalekej školy.

Zdroj: TASR

Vo volebných miestnostiach bola posilnená bezpečnosť

V mnohých volebných miestnostiach v Británii posilnili bezpečnostné opatrenia. Došlo k tomu po tom, ako polícia zaznamenala takmer 200 sťažností týkajúcich sa obťažovania či urážania na internete. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA.

Stella Creasyová, ktorá v štvrtkových predčasných parlamentných voľbách kandiduje za Labouristickú stranu, na Twitteri napríklad poukázala na urážky, akým čelí od britskej strany Aliancia kresťanských národov (CPA). Agitátori tejto strany ju totiž nazvali „neonacistkou, ktorá verí v zničenie života“.

„Hlasovanie za kohokoľvek s výnimkou CPA pomôže zaistiť, že tým, ktorí šíria nenávisť na našich uliciach, vyšleme silný odkaz, akou komunitou sme,“ napísala Creasyová vo svojom príspevku.

Britská Národná rada policajných veliteľov (NPCC) informovala, že medzi 15. novembrom a 4. decembrom dostala takmer 200 sťažností súvisiacich s bezpečnosťou jednotlivých volebných kandidátov.

Hlásenia sa týkali najmä urážok, aké sa šírili na internete. Vyskytovalo sa v nich však aj obvinenie z obťažovania či spôsobenia ujmy. Takmer polovica z týchto sťažností bola podľa polície vážna natoľko, že mohla byť posudzovaná ako trestný čin.

V zmienenom čase podľa polície nedošlo k žiadnemu fyzickému napadnutiu samotných volebných kandidátov, došlo však k niekoľkým útokom na dobrovoľníkov, ktorí za nich lobovali v uliciach.

„Veľmi veľa kandidátov čelilo v tejto (predvolebnej) kampani takému množstvu urážok, z ktorých mnohé boli rasistické, islamofobické či antisemitické,“ uviedla na Twitteri skupina Hope Not Hate a k príspevku pripojila fotografiu rasistickej správy, akú niekto zaslal kandidátke Konzervatívnej strany Nusrat Ghaniovej.

Polícia a úrady v reakcii na zvýšený počet hrozieb a urážok volebným kandidátom odporúčali, aby kampaň v uliciach neviedli sami.

Zdroj: TASR

Hitom volieb sú snímky psov

Snímky pri volebných miestnosrtiach v Británii sa opäť stali trendom na sociálnej sieti Twitter. Zdieľanie fotografií psov pod hashtagom #dogsatpollin­gstations je v Spojenom kráľovstve v posledných rokoch fenoménom volieb.

Na twitteri sa objavujú aj ďalšie zábery zástupcov živočíšnej ríše pred volebnými miestnosťami, vrátane, ježkov, fretiek alebo mačiek.

Volebné pravidlá podľa britských médií prítomnosť psov priamo vo vnútri volebných miestností dovoľujú. Musia byť na vodítku a nesmú nijako nenarušovať volebný proces. Majiteľov však väčšinou požiadajú, aby zvieratá s výnimkou asistenčných psov nechali vonku. Ochrancovia zvierat dnes Britom pripomenuli, aby pre svojich miláčikov nezabudli zabezpečiť vodu a v tme im dali reflexné obojky, vodítka alebo obleky.

Zdroj: ČTK

© Autorské práva vyhradené

156 debata chyba
Viac na túto tému: #Boris Johnson #predčasné parlamentné voľby vo Veľkej Británii