Senát Spojených štátov pochválil Čechov a Slovákov

Zahraničný výbor Senátu Spojených štátov schválil rezolúciu pripomínajúcu 30. výročie zamatovej revolúcie a vznik samostatných štátov - Českej republiky a Slovenskej republiky pred 26 rokmi.

13.12.2019 00:32
debata (54)

Deklarácia okrem iného kladne hodnotí demokratický a hospodársky vývoj v oboch krajinách od pádu komunizmu. Informovala o tom v tlačovej správe česká ambasáda vo Washingtone. Budúci týždeň rezolúciu formálne schváli Senát v pléne.

Senát v rezolúcii, ktorú výbor schválil v stredu, kladne hodnotí vývoj v Česku a na Slovensku v uplynulých 30 rokoch a blahoželá obom krajinám k výročiam a pokroku v budovaní demokracie, slobody a prosperity.

Text vyzdvihuje blízke priateľstvo a spojenectvo USA s oboma krajinami, založené na spoločných hodnotách, vzájomnej úcte a blízkej spolupráci, a tiež vyjadruje poďakovanie za príspevok Česka a Slovenska k misiám NATO.

V Spojených štátoch je teraz na návšteve český minister obrany Ľubomír Metnar. Ten vo štvrtok so svojím americkým náprotivkom Markom Esperom podpísal dohodu o nákupe 12 vojenských vrtuľníkov pre českú armádu. Jej súčasťou súčasťou je aj výcvik pilotov a personálu, údržba, vybavenie zbraňovými systémami či muníciou.

Podpísanie dohody deň potom, keď senátny výbor prijal rezolúciu, označil Metnar za symbolické. „Je to ďalšie potvrdenie našich vzájomných výborných vzťahov,“ povedal pred novinármi.

54 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Slovensko #USA #NATO #zamatová revolúcia