Srbskí novinári protestovali proti neslobode médií v krajine

Niekoľko desiatok srbských novinárov protestovalo vo štvrtok v centre Belehradu proti stavu slobody médií v Srbsku, ktorá sa podľa ich mienky za vlády prezidenta Aleksandra Vučiča zhoršila.

13.12.2019 07:56
debata (19)

Združenie nezávislých novinárov podľa agentúry AP informovalo, že za posledný rok došlo v Srbsku k viac ako sto prípadom nátlaku na novinárov a útokov na médiá. Srbské médiá okrem toho obviňujú vládu, že v srbskej spoločnosti podnecuje atmosféru netolerancie voči novinárom.

Željko Bodrožič, ktorý vedie spomínané združenie novinárov, vo svojom príhovore upozornil, že „slobodní občania neexistujú bez slobodných médií“.

Agentúra AP pripomenula, že Vučič odmieta, že by v Srbsku dochádzalo k obmedzovaniu slobody médií a zavádzaniu autokracie. Dodáva, že jeho cieľom je doviesť Srbsko k členstvu v Európskej únii.

Protest novinárov sa uskutočnil v deň prvého výročia podpaľačského útoku na dom novinára Milana Jovanoviča, ktorý sa vo svojich článkoch venoval téme korupcie.

Jeho dom pri Belehrade zhorel do tla, ale Jovanovičovi sa podarilo ujsť.

Podpaľači sú súdne stíhaní. Z objednania podpaľačského útoku je podozrivý vysokopostavený člen vládnucej Srbskej progresívnej strany.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Srbsko #novinári #sloboda médií