Johnson žiari šťastím, Corbyn dostal výprask

Jasná výhra a ťažká prehra. V britských predčasných voľbách dominovali vládnuci konzervatívci a, naopak, opoziční labouristi utrpeli debakel.

13.12.2019 09:28 , aktualizované: 16:08
Boris Johnson Foto: ,
Víťazné gesto britského premiéra Borisa Johnsona pred jeho sídlom na Downing Street 10.
debata (126)

Premiér Boris Johnson zostane pri moci, pretože jeho strana získala jednoznačnú väčšinu kresiel v dolnej komore parlamentu. Tento triumf znamená, že Británia odíde z EÚ o necelé dva mesiace. „Úniu opustíme 31. januára 2020, už tomu nič nebráni," vyhlásil Johnson.

Všetci kandidáti Konzervatívnej strany pred voľbami sľúbili premiérovi, že podporia jeho plán brexitu. Absolútna väčšina v Dolnej snemovni mu preto umožní schváliť brexitovú dohodu, ktorú vyjednal v októbri tohto roku s Bruselom. Úspech johnsonovcov zároveň znamená, že sa už nedá uvažovať o možnom druhom referende o zotrvaní Británie v Európskej únii.

Konzervatívci obsadia v 650-člennej Dolnej snemovni až 365 miest. Informovala o tom v piatok agentúra AFP po sčítaní hlasov odovzdaných vo všetkých 650 volebných obvodoch. V minulých voľbách v roku 2017 ich získali 317, takže si výrazne polepšili. Naopak, labouristi pod vedením Jeremyho Corbyna dostali od voličov výprask. „Zažili zničujúcu noc," komentoval ich slabý výsledok denník Guardian. Labouristi budú mať len 203 mandátov, čo je strata 59 stoličiek v porovnaní s predchádzajúcimi voľbami.

Na treťom mieste vo voľbách skončila Škótska národná strana (SNP), ktorá si v parlamente zabezpečila 48 mandátov. Štvrtou stranou sú Liberálni demokrati, zasadzujúci sa proti brexitu, ktorí získali 11 kresiel. Zvyšné strany majú v parlamente 23 mandátov, informuje na svojej webstránke stanica Sky News.

Corbyn plánuje odstúpiť začiatkom budúceho roka

Porazený britský opozičný líder Jeremy Corbyn v piatok povedal, že „v úvodnej časti budúceho roka“ odstúpi z vedenia Labouristickej strany, píše agentúra DPA. „Národný výkonný výbor sa bude musieť, samozrejme, stretnúť vo veľmi blízkej budúcnosti a je to na nich. Bude to začiatkom budúceho roka,“ odpovedal novinárom na otázku, kedy po výraznom prepade strany v štvrtkových predčasných parlamentných voľbách odstúpi z vedenia labouristov.

Napriek tomu 70-ročný ľavicový veterán povedal, že je hrdý na socialistický volebný program strany, ako aj na všetky opatrenia, ktoré navrhuje. Corbyn už skôr v piatok vyhlásil, že nebude viesť svoju stranu do ďalších volieb. Prehru labouristov s konzervatívcami i volebnú noc označil za veľké sklamanie.

Corbyn dodal, že lídrom zostane počas obdobia sebareflexie, čím myslel povolebnú analýzu vážnej prehry medzi spolustraníkmi. „Je to najhorší výsledok labouristov od roku 1935," upozornila stanica BBC. Členovia strany hovoria, že vôbec nečakali, že by mohli pohorieť. „Je to mimoriadne sklamanie. Myslel som si, že náskok konzervatívcov nebude nakoniec taký veľký. Je to šok," citoval Guardian tieňového ministra financií Johna McDonnella.

Účasť vo voľbách dosiahla 67,23 percenta, čo je o 1,4 percenta menej než v roku 2017. Posledných niekoľko hodín sa čakalo na výsledky z jediného volebného obvodu, ktorý napokon pripadol konzervatívcom.

Otázky a odpovede

Prečo sa hovorí o volebnom zisku labouristov ako o debakli?

Lebo dlhé desaťročia nepohoreli tak ako teraz. Mimochodom, k moci sa snažia neúspešne dostať už viac ako dvanásť rokov (posledným labouristickým premiérom bol do mája 2007 Tony Blair). Ich fiasko nemá v povojnových dejinách obdobu. Väčšie výprasky od voličov treba hľadať veľmi dávno. V roku 1931 získali iba 52 mandátov (zvalcovali ich konzervatívci), čo súviselo s tým, že doplatili na následky svetovej hospodárskej krízy. O štyri roky si polepšili, ale s počtom 154 kresiel zostali v opozícii, pretože Konzervatívna strana si udržala väčšinu v Dolnej snemovni so ziskom 386 mandátov. „Je to katastrofa,“ reagoval na terajší volebný výsledok labouristický politický veterán Barry Sheerman, ktorý je člen dolnej komory parlamentu nepretržite od roku 1979. „Nevyhnutná je rýchla radikálna personálna zmena ako aj zmena straníckej politiky,“ zdôraznil podľa serveru Examiner.

Ako sa darilo kandidujúcim ženám?

Sympaticky uspeli. Dolná snemovňa bude mať historicky najvyšší počet žien. Doterajší rekord je z roku 2017, keď dovedna získali 208 mandátov. Po novom ich bude 221. Ženy z Konzervatívnej strany obsadia 86 miest, čo je najviac v dejinách. Viac ako polovica kresiel pre Labouristickú stranu patrí ženám. „Napriek tomu že stále tvoria len niečo viac ako tretinu členov dolnej komory parlamentu,“ poznamenala televízna stanica CNN. Špekuluje sa, že Jeremyho Corbyna na čele labouristov by mohla nahradiť žena, čo by bolo prvý raz v dejinách tejto politickej strany. Favoritkou je 39-ročná tieňová ministerka školstva Angela Raynerová (na snímke s Corbynom počas predvolebnej kampane v tvorivom stredisku pre deti).

Kto sa stal najmladším členom Dolnej snemovne?

Žena, ktorá má ešte len 24 rokov. Volá sa Nicola Richardsová a je z Konzervatívnej strany. Zvíťazila vo volebnom obvode West Bromwich East, kde labouristickí kandidáti nepretržite vyhrávali voľby od roku 1974. Úspech Richardsovej sa môže spájať aj s tým, že na jar 2016 robila kampaň za odchod Británie z EÚ. V referende sa potom až 68 percent hlasujúcich v zmienenom obvode vyslovilo za brexit. Richardsovú podporilo v parlamentných voľbách približne 16-tisíc voličov, jej hlavný vyzývateľ z radov labouristov Ibrahim Dogus dostal niečo viac ako 15-tisíc hlasov.

Ako dopadol najstarší člen dolnej komory parlamentu?

Dennis Skinner, 87-ročný labourista, už nebude poslancom. Vo volebnom obvode Bolsover prehral s konzervatívcom Markom Fletcherom. Skinner získal necelých 14500 hlasov, jeho hlavný rival takmer 22-tisíc. Členom Dolnej snemovne bol bez prestávky od roku 1970; v mladosti sa živil ako baník. Do povedomia sa zapísal ako jeden z najsilnejších kritikov Konzervatívnej strany. V mladosti sa živil ako baník. Nie vždy súhlasil s krokmi svojej strany. Napríklad v roku 2003 hlasoval proti vstupu Británie do vojny proti Iraku a v roku 2011 sa vyslovil proti zapojeniu Spojeného kráľovstva do vojenskej intervencie proti Líbyi. V referende o brexite hlasoval za rozluku s EÚ.

© Autorské práva vyhradené

126 debata chyba
Viac na túto tému: #Jeremy Corbyn #Boris Johnson #predčasné parlamentné voľby vo Veľkej Británii